Linkovi

1. marta, ponovljeno izjašnjavanje o krivici Ramuša Haradinaja


Jedan od bivših zapovednika OVK Ramuš Haradinaj, optužen za zločine nad kosovskim Srbima, Romima i Albancima 1998. godine, vratio se danas sa privremene slobode na Kosovu u pritvor Haškog tribunala u Sheveningenu, potvrdio je sud u Hagu.

Suđenje Haradinaju i kooptuženima Idrizu Baljaju i Ljahu Brahimaju počeće pred Tribunalom 5. marta. Trojica optuženih biće izvedena pred sudiju u četvrtak, 1. marta da bi se izjasnili o krivici po tačkama izmenjene i dopunjene optužnice. Oni će izjaviti da li se osećaju krivim po 21 izmenjenoj tački od ukupno 37 tačaka optužnice koje im na teret, između ostalih zločina, stavljaju progon, ubistva, mučenje, silovanje i deportaciju civila iz okoline Dečana.

Haradinaj se dobrovoljno predao Tribunalu 9. marta 2005. godine, neposredno pošto je podneo ostavku kao premijer Kosova. Istog dana u Hag su iz Prištine prebačeni i Baljaj i Brahimaj. U prvom pojavljivanju pred sudijama, sva trojica su odbacila krivicu. Tribunal je Haradinaja pustio na privremenu slobodu tri meseca kasnije, 9. juna 2005. godine, a kasnije mu je, na zahtev odbrane, dozvolio i da u ograničenoj meri javno nastupa na Kosovu kao lider Alijanse za budućnost Kosova. Baljaj i Brahimaj početak suđenja dočekuju u sudskom pritvoru.

XS
SM
MD
LG