Linkovi

Trajni mir na Bliskom istoku zahteva pošteno rešenje palestinskog pitanja


Ministri inostranih poslova iz sedam muslimanskih zemalja sastali su se u Islamabadu u cilju diskusija o pogoršanoj situaciji na Bliskom istoku. Konflikt oko Palestine, nasilje u Iraku i sve veća zategnutost izmedju Irana i Sjedinjenih Država dominirali su razgovorima. Na jednodnevnom sastanku okupili su se ministri inostranih poslova Pakistana, Saudijske Arabije, Egipta, Jordana, Indonezije, Malezije i Turske. Ekmeledin Išanoglu, generalni sekretar 57- člane Organizacije islamske konferencije takodje je prisustvovao konferenciji. Tokom uvodne reči, pakistanski premijer Šaukat Aziz je podvukao potrebu da se reši palestinski konflikt kako bi se pomoglo u stabilizaciji Bliskog istoka.

”Trajni mir na Bliskom istoku zahteva pošteno rešenje palestinskog pitanja zasnovano na pravdi, jednakosti i realizmu. To rešenje mora biti u skladu da željama i aspiracijama palestinskog naroda.“

Pakistan ne priznaje zvanično Izrael, ali je održao razgovore sa jevrejskom državom 2005. godine. Posmatrači kažu da bi ti razgovorili mogli da pomognu predsedniku Pervezu Mušarafu u najnovijem nastojanju da pruži pomoć u rešenju zategnutosti na Bliskom istoku. Pakistanski predsednik je prvobitno, tokom niza poseta ključnim islamskim državama uključujući Iran, u proteklim nedeljama, predložio održavanje takozvanog mirovnog samita. Iranski funkcioneri nisu prisustvovali današnjoj konferenciji i sastanak je okončan bez ikakvih specifičnih planova ili datuma za predloženi samit, koji će navodno biti održan u Saudijskoj Arabiji. U razgovoru sa novinarima nakon sastanka, pakistanski ministar inostranih poslova Huršid Kasuri, rekao je da i Sjedinjene Države i Iran moraju da pomognu u ublaženju zategnutosti oko kontroverznog nuklearnog programa Teherana.

”Od vitalne je važnosti da sva pitanja budu rešena diplomatskim putem, i ne sme biti primene sile. Postoji potreba za de-eskalacijom konfrontacije u zalivskom regionu. Sve zemlje moraju da rade ka tom cilju.“

U pismenom saopštenju koje je izdato nakon sastanka, zajednička delegacija je takodje izrazila zabrinutost zbog tekućeg nasilja u Iraku i apelovala na iračku vladu da ”uloži sva moguća nastojanja da postigne nacionalno izmirenje.“ Pakistan je ključni saveznik Sjedinjenih Država u ratu protiv terorizma. Pakistanski funkcioneri su više puta iznosili argumente da konflikti na Bliskom istoku pospešuju radikalizam širom muslimanskog sveta.

XS
SM
MD
LG