Linkovi

Manučer Motaki: SAD nisu u poziciji da otvaraju još jednu krizu u regionu


Iranski ministar inostranih poslova odbacio je mogućnost vojne akcije Sjedinjenih Država protiv iranskih nuklearnih postrojenja, ističući da SAD nisu u poziciji da otvaraju još jednu krizu u regionu i među sopstvenim građanima.

Iranski ministar inostranih poslova Manučer Motaki je u Teheranu izjavio da ne vidi mogućnost da Sjedinjene Države nametnu još jednu krizu svojim poreskim obveznicima započinjanjem još jednog rata na Bliskom Istoku i da bi umesto toga trebalo da razmišljaju kako da se izvuku iz Iraka. Motaki je to rekao posle izjave potpredsednika Ričarda Čenija u Australiji. Američki potpredsednik je izjavio na konferenciji za novinare u Sidneju da su Sjedinjene Države duboko zabrinute zbog iranskih aktivnosti, koje obuhvataju pokroviteljstvo nad ekstremističkom organizacijom Hezbolah u Libanu i zapaljive izjave iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, isto kao i iranske nuklearne aktivnosti.

«Verujemo da bi bila ozbiljna greška kada bi država kao što je Iran postala nuklearna sila.»

Sjedinjene Države optužuju Iran da tajno proizvodi nuklearnu bombu, što Teheran demantuje. Diplomate pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačke, sutra treba da se sastanu u Londonu kako bi razmotrile dalje mere protiv Irana, nakon izveštaja Međunarodne agencije za atomsku energiju da Iran prkosi Savetu bezbednosti i ne prekida obogaćivanje uranijuma. Čejni je rekao da Sjedinjene Države žele da diplomatski reše problem u vezi sa iranskim nuklearnim ambicijama, ali je ostavio otvorenu mogućnost vojne akcije.

«Radili smo zajedno sa Evropom i Ujedinjenim nacijama da bismo ponudili određene olakšice koje bi ubedile Irance da odustanu od svojih namera i rešili stvar na miran način i to nam je namera i dalje. Ali želim da naglasim, i predsednik je naglasio, da su sve opcije još uvek na stolu.»

Iranski ministra inostranih poslova je rekao da su pregovori, a ne pretnje, način za rešavanje problema. Motaki je rekao da Teheran želi da učesnici sastanaka u Londonu iduće nedelje donesu – kako se izrazio – «hrabru odluku da nastave razgovore sa Iranom», što bi takođe moglo da dovede do dalje međunarodne saradnje.

XS
SM
MD
LG