Linkovi

Srpska delegacija predstavila „Predlog za rešenje statusa Kosova“


Beogradski pregovarački tim predstavio amandmane koje je u Beču srpska strana podnela na dokument specijalnog izaslanika UN za Kosovo Martija Ahtisarija.

Srpska delegacija predstavila je „Sveobuhvatni predlog za rešenje statusa Kosova“ u kome se ono tretira kao autonomna pokrajina u sastavu Srbije, nadležna za sprovođenje zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, a za Srbiju su rezervisani spoljni poslovi, kontrola granica, monetarna i carinska politika, inspekcijska kontoa i zaštita verskog i kulturnog blaga i ljudskih prava u poslednjoj instanci.

Međunarodno vojno prisustvo na Kosovu biće, prema ovom dokumentu, uspostavljeno na osnovu sporazuma Srbije i Ujedinjenih nacija, a na osnovu posebnog sporazuma Srbije i UN trebalo bi da se formira Međunarodna rukovodeća grupa koju će činiti ključne međunarodno zainteresovane strane i civilni predstavnik čije bi imenovanje potvrdio i Savet bezbednosti UN.

Pregovarački tim Srbije predlaže da jednoj osobi bude poveren mandat međunarodnog civilnog i specijalnog predstavnika Evropske unije koga bi imenovala Unija koja bi bila bi vrhovni autoritet na Kosovu. Srpski dokument predviđa da Kosovski zaštitni korpus bude raspušten šest meseci posle potpisivanja sporazuma i da Kosovo postane demilitarizovano, sa izuzetkom međunarodnog vojnog prisustva.


XS
SM
MD
LG