Linkovi

Podgorička policija prinudno privela bivšeg novinara nedjeljnika Monitor


Podgorička policija prinudno je privela bivšeg novinara nedjeljnika Monitor, koga Haški tribunal traži zbog svjedočenja u procesu za ratne zločine, koji se vodi protiv penzionisanog pukovnika JNA Veselina Šljivančanina.

Haški svjedok, čije ime zbog pravila Tribunala nije moguće objaviti, priveden je juče i hitno sproveden u bjelopoljski Viši sud, gdje je istražni sudija Milorad Smolović pokušao da mu uruči poziv za svjedočenje pred Tribunalom.

Bivši novinar Monitora priveden je dok je sa suprugom i jdnoipogodišnjom kćerkom, izlazio iz ulaza stambene zgrade u centru Podgorice. Vijest o privođenju haškog svjedoka, potvrdio je i sudija Smolović.

"Policija je po naredbi koju sam raspisao, privela svjedoka kojeg traži Haški tribunal. On je doveden u Viši sud, nakon čega je odbio da primi poziv i demonstrativno napustio sud", kazao je sudija Smolović.

Tužilaštvo Haškog tribunala tražilo je crnogorskog novinara kako bi se kao svjedok pojavio u finišu procesa protiv Šljivančanina, koji je optužen za strijeljanje hrvatskih zarobljenika kod Vukovara 1991. godine. Crnogorski novinar je zanimljiv Haškom sudu zato što je u nedjeljniku Monitor 27. novembra 1992. objavio intervju sa Šljivančaninom, pod naslovom "Zašto sam srušio Vukovar". Intervju nikada nije demantovan, a Šljivančanin je tada bio načelnik štaba 1. gardijske motorizovane brigade sa Dedinja.

Šljivančanin je tokom suđenja u Hagu negirao i navode koje je crnogorski novinar objavio u tom intervjuu, a koji su citirani na sudu. Tokom novembra prošle godine haški istražitelji su kontaktirali crnogorskog novinara, pokušavajući da ga nagovore da svjedoči o spornom intervjuu pred Tribunalom, što je on odbio.


XS
SM
MD
LG