Linkovi

U nedelju će biti dodeljene najprestižnije filmske nagrade u Americi


Posle niza prethodnih ceremonija, od Zlatnih globusa do nagrada pojedinačnih filmskih esnafa, možemo već naslutiti pobednike u nekim kategorijama, ali neizvesnost vlada u dve najvažnije – za režiju i najbolji film. Medjutim, ono što je posebno zanimljivo ove godine jeste etnička i kulturna raznovrsnost koju vidimo u listi kandidata.

Crvenim tepihom će oe godine prošetati etnički najranovrsnija grupa filmskih umetnika do sada. Samo u glumačkim kategorijama, petoro nominovanih su crnci, dvoje su Hispanici a tu je i jedna Japanka.

“To je prava kulturna gozba” kaže Alehandro Gonzales Inaritu, jedan od tri meksička reditelja koja se takmiče u kategorijama najboljeg američkog i stranog filma. Njegov film “Babel” dešava se na tri kontinenta, i korisit četiri različita jezika. Inaritu kaže da to ostvarenje odražava današnje globalno društvo.

«Mislim da mi, reditelji, sada koristimo moć kinematografije da ispriča univerzalne priče.»

Ovogodišnji nominovani filmovi obilaze planetu – od Britanije u filmu «Kraljica» do «Krvavog dijamanta» smeštenog u Sijera Leoneu i priče o ugandanskom diktatoru Idiju Aminu koga glumi Forest Vitaker. On kaže da raznovrsnost sada postoji u samim filmskim pričama.

«Volver» je priča iz Španije.

«Pisma iz Ivo Džime» Klinta Istvuda govori o Drugom svetskom ratu iz japanske perspektive. En Tompson iz lista «Holivudski reporter» kaže da nije neobično videti nominovane filmove sa engleskim titlom.

«Ono što jeste neobično je što ih ima toliko, kroz razne kategorije, a to samo pokazuje globalnu prirodu današnjeg filma» zaključuje En Tompson.

Žestoka konkurencija na Oskarima ove godine ne vlada samo u glumačkim i rediteljskim kategorijama, nego i u medju kandidatima za najbolji kostim. Šarin Dejvis je nominovana za dizajn atraktivnih haljina koje dočaravaju «motaun» eru u mjuziklu Dreamgirls... Milena Kanorero je po osmi put kandidat za Oskara, ovog puta za istorijski spektakl «Marija Antoaneta». Mnogi smatraju da velike šanse ima i Konsolata Bojl koja je dočarala specifični modni stil britanske kraljice u filmu «Queen». Patriša Fild dobila je svoju prvu nominaciju za najglamurozniji film godine – «Djavo nosi Pradu» dok je Kineskinja Ji Čung Man takodje prvi put nominovana za rad na filmu «Curse of the golden flower».

XS
SM
MD
LG