Linkovi

Čokolada ima važnu ulogu u austrijskoj tradicionalnoj ishrani


Stoga ne iznenadjuje što je Beč, grad poznat po čuvenim proizvodjačima čokolade, domaćin prestižnog takmičenja Svetskih majstora čokolade. Na to takmičenje su bili pozvani profesionalci iz Austrije i Nemačke kako bi pokazali svoje veštine.

Bečke kafeterije su poznate širom sveta po svom širokom asortimanu peciva, čokolada i kolača. Beč je takodje renomiran po svom čuvenom čokoladnom kolaču ”Zahertorta“ koji pravi hotel Zaher. Zahertorta je tradicionalni čokoladni kolač sa džemom od kajsija izmedju slojeva, preliven čokoladnom glazurom. Istorija poznate Zahertorte počela je 1832. godine kada je šesnaestogodišnji šegrt Franc Zaher napravio tortu za Premijera Materniha.

Danas je Zahertorta, zbog svog izuzetnog ukusa, još uvek popularna, medju turistima, kao i medju Bečlijama, zbog svog izuzetnog ukusa. Nedavno je u Hofburškoj palati održan peti Gran Pri austrijskih čokoladnih majstora. Trinaest takmičara je dobilo zadatak da napravi čokoladnu kreaciju na temu ”Dodirne tačke Njujorka i Beča“. Pobednik takmičenja dobija titulu Austrijskog čokoladnog majstora i predstavljaće Austriju na takmičenju svetskih čokoladnih majstora, koje se održava u maju u Parizu. Takmičenje počinje u devet ujutru i završava se u dva popodne.

Takmičari moraju da ukomponuju čokoladne elemente već pripremljene u njihovim radionicama u jedinstvenu kreaciju. Kreativnost sa čokoladom je ključ uspeha. Čokoladni majstori su bili inspirisani njujorškom arhitekturom, ali je zemljina teža bila izazov. Brigit Šikmajer, iz Patenbaha, u blizini Linca, ima poslastičarnicu za čokoladne torte i peciva. Provela je više meseci u pripremama za ovo takmičenje. Njeno remek delo je fokusirano na čuvene njujorške mostove. Brigit kaže da je pokušala da kreira ringišpil, njujorški most i kupolu katedrale Sv. Stefana. Ona objašnjava da je svaki deo kreacije napravljen rukom. Takmičar Martin Studeni kaže da njegova kreacija predstavlja simbol Amerike - Belog orla. Žiri ocenjuje kreativnost i tehničke sposobnosti takmičara.

Sudije ocenjuju radove sasvim anonimno i u skladu u sledećim kategorijama: interpretaciji teme, umetničkom utisku, stepenu teškoće, izradi i pridržavanja zadatoj temi. Brigit Šikmajer je dobila prvu nagradu, čime je stekla titulu ”Austrijskog čokoladnog majstora“ za 2007.godinu. Ona nije očekivala pobedu i smatra da je je žiri nagradio zbog toga što je njena kreacija napravljena isključivo od čokolade bez dodatnih materijala.

XS
SM
MD
LG