Linkovi

Potpredsednik Ričard Čejni: Vašington želi diplomatski da se sporazume sa Iranom


Američki potpredsednik Ričard Čejni, na današnjoj konferenciji za novinare sa australijskim premijerom Džonom Hauardom u Sidneju, izjavio je da Vašington želi diplomatski da se sporazume sa Iranom, ali da su «na stolu i dalje sve opcije» za sprečavanje Teherana da se domogne nuklearnog oružja. Čejni je rekao da američka vlada zajedno sa Evropljanima i Ujedinjenim nacijama nastoji da privoli Iran da se odrekne svog nuklearnog programa i da se i dalje teži miroljubivm diplomatskom rešenju. Američki potpredsednik je zaključio da bi bilo veoma pogrešno dopustiti da Iran postane nuklearna sila. Američki državni sekretar Kondoliza Rajs je juče rekla da veruje da bi moglo da se dođe do diplomatskog rešenja, ako bi se međunarodna zajednica i dalje ujedinjeno suprotstavljala Iranu.

Četiri Palestinca poginula u žestokom sukobu u Pojasu Gaze

Četiri Palestinca su poginula i najmanje 18 ih je ranjeno u žestokom sukobu suparničkih klanova u Pojasu Gaze. Komandant bezbednosnih snaga Hamasa je rano jutros ubijen u izbegličkom logoru Kan Junis i vojno krilo Hamasa je za to ubisto optužilo suparnički klan. Ubistvo je pokrenulo pucnjavu u kojoj su poginuli dva člana suparničkog klana iz organizacije Fatah i jedan posmatrač. U novinskim izveštajima se navodi da obe strane kažu da je je sukob izazvala meuklanska svađa i da nije povezan sa borbom za vlast između organizacije Fatah predsednika Mahmuda Abasa i vladajućeg Hamasa.

Kralj Abdulah zatražio od nove palestinske vlade da prizna Izrael

Jordanski kralj Abdulah je zatražio od nove palestinske vlade nacionalnog jedinstva da prihvati zahteve međunarodne zajednice koja traži da prizna Izrael i odrekne se nasilja. U današnjem intervjuu koji je emitovala izraelska televizija, kralj je rekao da su i arapske i zapadne zemlje saglasne da nova vlada mora da prihvati zahteve međunarodnih posrednika ukoliko želi da bude priznata. Takođe danas, palestinski predsednik Mahmud Abas je nastavio da prikuplja podšku za ukidanje međunarodnog ekonomskog embarga Palestinskoj upravi. Posle sastanka sa francuskim predsednikom Žakom Širakom u Parizu, Abas je rekao novinarima da nova palestinska vlada nacionalnog jedinstva ne bi trebalo da bude pod embargom. Palestinski predsednik međutim nije dao nijedan nagoveštaj da su evropske zemlje odlučile da nastave da pružaju pomoć Palestinskoj upravi. U međuvremenu, francuske vlasti su potvrdile da je u reci Seni u blizini Ruana na severozapadu Francuske, pronađen leš izraelskog diplomate Davida Dahana, koji je nestao prošlog meseca. Policija je danas saopštila da je genetska analiza uklonila sve sumnje. Šef evropske misije izraelskog Ministarstva odbrane je nestao iz svog stana u Parizu 22. januara, a policijska patrola je krajem prošlog meseca u Ruanu pronašla njegov automobil parkiran na obali reke. Policia je saopštila da na lešu nema tragova nasilja i da se ceo slučaj vodi kao moguće samoubistvo.

Japan lansirao četvrti špijunski satelit

Japan je lansirao četvrti špijunski satelit, čime je upotpunio svoje sposobnosti da nadgleda aktivnosti širom sveta, a posebno nuklearni program Sjeverne Koreje. Satelit, zajedno sa manjim prototipom, lansiran je iz svemirskog centra na udaljenom ostrvu na jugu zemlje, uz pomoć H-2A rakete. Japanski zvaničnici su saopštili da špijunski sateliti predstavljaju značajno oruđe za državu da nezavisno prikupi obaveštajne podatke. Japan je lansirao svoj prvi špijunski satelit 2003. godine, kao odgovor na usavršavanje raketnog sistema u Severnoj Koreji, koja je 1998. lansirala balističku raketu koja je preletela preko Japana.


XS
SM
MD
LG