Linkovi

Napolitano zamolio Prodija da ostane premijer i suoči se sa glasanjem


Romano Prodi suočiće se sa glasanjem o poverenju kako bi utvrdio da li ima većinu u parlamentu. To je saopšteno posle dvonedeljnih razgovora predsednika sa svim poitičkim liderima o načinu rešavanja krize. Prodi je uveiro predsednika da ima potrebnu podršku u parlamentu kako bi nastavio da vodi vladu.

Nakon svog jutrošnjeg sastanka sa predsednikom, Prodi je rekao da je spreman za glasanje o poverenju što je pre moguće, sa obnovljenom snagom i ujedinjenom koalicijom, rešenom da pomogne zemlji u ovom teškom trenutku. Premijer je podneo ostavku u sredu nakon oštrih kritika njegove inostrane politike u Senatu, uključujući i plan vlade da zadrži italijanske trupe u Avganistanu. Prodi je zatim rekao da bi jedino mogao da se vrati na položaj uz jaku podršku vodećih partija. On je istakao svoje prioritete u detaljnom planu od 12 tačaka za koji je od svih koalicinih lidera, uključujući radikalnu levicu, zatražio podršku. Plan poziva na poštovanje medjunarodnih obaveza Italije u Avganistanu i drugde. Tokom konsultacija predsednika i političkih partija i lidera, pojavile su se različiti stavovi. Neki članovi opozicije pozivali su na nove izbore, dok su drugi tražili formiranje nove široko zasnovane koalicione vlade.

Predsednik Napolitano je izjavio da je odlučio da ne raspusti parlament i ne raspiše prevremene parlamentarne izbore. On je rekao da se većina partijskih lidera saglasila da bi prevremeni izbori, bez promene italijanskog izbornog zakona, koji je povećao uticaj malih partija – bili besmisleni. Glasanje u Donjem domu parlamenta i Senata očekuje se da će biti održano u dva dana, verovatno počev od srede.

XS
SM
MD
LG