Linkovi

Bela kuća: Poziv Severne Koreje predstavlja pozitivan znak


Po mišljenju Bele kuće, poziv koji je Severna Koreja uputila direktoru Medjunarodne agencije za nuklearnu enegriju predstavlja pozitivan znak da Pjongjang počinje da sprovodi u delo prošlonedeljni dogovor o obustavi svog nuklearnog programa.

Direktor Medjunarodne agencije za nuklearnu enegriju Mohamed Elbaradeji kaže da dobio poziv Severne Koreje da tu zemlju poseti tokom narednih nedelja radi formulisanja detalja multinacionalnog sporazuma čiji je cilj da se zaustavi njen nuklearni program. Pjongjang je pristao da inspektorima Medjunarodne agencije za nuklearnu enegriju dozvoli da verifikuju da su nuklearna postrojenja zatvorena i zapečaćena u roku od 60 dana. Za uzvrat će Severna Koreja dobiti 50 hiljada tona goriva od Južne Koreje. A kada bude obelodanila sve svoje nuklearne programe i potom na proverljiv način od njih odustala, Severna Koreja će -- prema istom sporazumu -- dobiti dodatnu ekonomsku, humanitarnu i energetsku pomoć. Predstavnik Bele kuće Toni Snou pozdravio je vest o putovanju g. Elbaradeja u Severnu Koreju idućeg meseca.

“To je pozitivan znak da su uslovi sporazuma počeli da se ispunjavaju. Tek treba da čujemo njegovo mišljenje kada se bude vratio, ali uopšteno naš stav je pozitivan.“

Generalni sekretar UN, Ban Ki Mun, je posetu nazvao dobrim početkom i izrazio je nadu da će dovesti do konkretnih koraka ka denuklearizaciji korejskog poluostrva. Pre više od 4 godine, Severna Koreja je proterala inspektore UN i povukla se iz Ugovora o neširenju nuklearnog oružja uz obrazloženje da mora da se zaštiti od opasnosti od američke invazije, mada je predsednik Buš ukazao da SAD nemaju nameru da napadnu Severnu Koreju. SAD, Kina, Rusija, Japan i Južna Koreja pokrenule su pregovore sa Pjongjangom koji su konačno doveli do sporazuma kojim je takodje predvidjena normalizacija odnosa Severne Koreje sa Južnom Korejom, Japanom i SAD.

XS
SM
MD
LG