Linkovi

Tim Beograda odbacio princip sukcesije u slučaju Kosova


Pregovarački tim Beograda je danas u prepodnevnom delu pregovora u Beču odbacio princip sukcesije kao načina za rešavanje ekonomskih pitanja izmedju Kosova i Srbije, rekao je danas član pregovaračog tima Beograda Dejan Popović.

Popović je rekao da se u slučaju Kosova ne radi o sukcesiji, koja je u predlogu specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija navedena kao način za rešavanje većine ekonomskih pitanja Srbije i Kosova.

"Ta tema je rešena još Badinterovom arbitražom kao pitanje odnosa republika bivše SFRJ. Kosovo nije imalo status republike. Ono je imalo status pokrajine unutar Republike Srbije i ne mogu se pravila sukcesije primenjivati", rekao je Popović.

On je dodao da je pregovarački tim Beograda kroz amandmane odbacio princip sukcesije, uz ocenu da se on ne može primenjivati po automatizmu.

"Mislim da smo bili ubedljivi u toj argumentaciji. Videćemo kako će to izgledati", rekao je Popović.

Hiseni: Nema slaganja o ekonomskim pitanjima

Član pregovaračkog tima Prištine Skender Hiseni rekao je danas da u prepodnevnom delu pregovora u Beču nije bilo kompromisa izmedju delegacija Prištine i Beograda o ekonomskim pitanjima.

"Moram da vas obavestim da se ni oko čega nismo slzozili sa delegacijom iz Srbije. Dok se kosovska delegacija slaže sa većim delom predloga Martija Ahtisarija, srpska delegacija je odbacila ceo prdlog i predložila novi aneks o pitanju ekonomije i imovine", rekao je Hiseni novinarima.

On je naveo da je pregovarački tim Prištine pristao da Kosovo preuzme deo medjunarodnog duga, ali je dodao da će to biti rešeno u direktnim pregovorima sa Beogradom posle utvrdjivanja statusa, kao što predvidja i Ahtisarijev predlog.

"Kosovo je uvek spremno da preuzme deo medjunarodnog duga, ali tek kada taj dug bude tačno utvrdjen", rekao je Hiseni.

Pregovarački timovi Beograda i Prištine nastavili su danas popodne u Beču razgovore o ekonomskim pitanjima i vlasništvu na Kosovu. U popodnevnom delu pregovora, delegacije Beograda i Prištine će razmotriti vraćanje imovine na Kosovu, uljučujući i imovinu Srpske pravoslavne crkve. Trećeg dana pregovora u Beču, dve delegacije iznose svoje stavove i komentare na anekse plana izaslanika UN MartijaAhtisarija koji se tiču ekonomije i vlasništva.

XS
SM
MD
LG