Linkovi

Buš želi da Amerikanci smanje korišćenje benzina za 20 odsto


Američki predsednik Džordž Buš ponovo je govorio o svojoj želji da povećanjem proizvodnje alternativnih goriva ublaži zavisnost Sjedinjenih Država od uvozne nafte. Predsednik Buš želi da Amerikanci smanje korišćenje benzina za 20 odsto narednih 10 godina. Buš se juče sastao sa naučnicima koji rade na enzimima koji se koriste u proizvodnji etanola od poljoprivrednih otpadaka.

“Ovo su interesantna vremena, zar ne, kada možete da kažete, da smo na pragu velikih uspeha, koji će nam omogućiti da gomila poljoprivrednih otpadaka postane sirovina za proizvodnju goriva, koje će pokretati vaš automobil.”

Predsednik je to rekao tokom sastanka sa funkcionerima iz korporacije Novozajms u Severnoj Karolini, čiji stručnjaci koriste federalna sredstva kako bi smanjili troškove dobijanja etanola od celuloze. Predsednik je rekao da je upravo takva vrste federalne pomoći potrebna da bi se okončala zavisnost od uvozne nafte.

“Mi smo svi povezani, i kada kineska ekonomija beleži uspeh, i njihove potrebe za naftom rastu, to utiče na cenu koju vi plaćate za benzin. Ljudi to moraju da znaju. Prema tome, važno je da nastavimo da podržavamo takve istraživačke projekte.”

Predsednikov energetski plan takodje obuhvata poboljšanje ekonomičnosti automobila i poboljšanje investicija u tehnologije za proizvodnju takozvanog čistog uglja, hibridnih automobila i vodonočnih gorivnih ćelija. SAD sada uvoze oko 60 odsto svoje nafte. Predsednik Buš želi da poveća domaću proizvodnju u, kako je rekao, ekološki osetljivim oblastima - Arktičkom rezervatu na Aljasci i Meksičkom zalivu.

XS
SM
MD
LG