Linkovi

SAD ostaju pri svom zahtevu da Iran obustavi obogaćivanje uranijuma


Istekao je još jedan rok koji su UN postavile Iranu za obustavljanje njegovih nuklearnih aktivnosti, dok je Teheran nastavio da šalje protivrečne signale prkosa i spremnosti na kompromis. SAD i američki saveznici ostaju pri svom zahtevu da Iran obustavi obogaćivanje uranijuma, dok Iran i dalje procenjuje šta bi mogao da dobije u zamenu za ustupke oko svog nuklearnog programa.

Bušova administracija se ponosi time što se drži svog kursa, odnosno što svi njeni zvaničnici i predstavnici iznose isti stav. Mdjutim, u Iranu to nije baš tako lako, naročito kada se radi o nuklearnom pitanju. Iranski zvaničnici često daju protivrečne izjave, ponekad na veoma suptilan način, dok njihov ton ima čitav dijapazon – od pomirljivog do veoma prkosnog. To je ono što stvara teškoće zapadnim obaveštajnim ekspertima, i ono na šta, kako neki od njih veruju, Teheran računa. Brus Džentlson, profesor političkih nauka na Univerzitetu Djuk, kaže da se različite izjave iranskih zvaničnika mogu pripisati i pregovaračkoj strategiji i unutrašnjim političkim činiocima.

“To se može tumačiti na dva načina. Jedan je da se radi o veoma sofisticiranoj pregovaračkoj strategiji - u stilu “dobrog i lošeg policajca”. Drugi je da se radi o raznim uticajnim grupama unutar vlade i da pojedini zvaničnici žele da zadovolje grupe koje ih podržavaju.”

Podrška predsedniku Mahmudu Ahmadinedžadu je opala, što se pokazalo i na lokalnim izborima u decembru, dok je zdravstveno stanje vrhovnog lidera, ajatole Alija Hameneija, kako se veruje, loše. Analitičari ukazuju da je interesantan i način na koji se Iran suočava sa medjunarodnom zajednicom oko svog nuklearnog programa. Većina zemalja smatra nuklearnu tehnologiju tajnom, dok je Iran javno iznosio svoje namere u pogledu miroljubivog korišćenja nuklearne energije - mnogo više pod tvrdokornim Mahmdom Ahmadinedžadom nego pod njegovim umerenim prethodnikom, Mohamedom Hatamijem. Džord Fridman, koji je na čelu privatne obaveštajne firme “Stratfor”, kaže da Iranci znaju da im SAD i Izrael nikada neće dozvoliti da se domognu nuklearnog oružja. On veruje da Iran koristi nuklearno pitanje kao adut u nastojanju da proširi svoj uticaj u regionu.

“Činjenica da nastoje da privuku što je moguće više pažnje navodi me na zaključak da to koriste kao psihološki i pregovarački instrument i da nisu ozbiljni u tom pogledu. Da to nije slučaj, ne bi obaveštavali ceo svet o tome šta rade.”

Fridman dodaje da je Iran vrlo pažljivo proučavao kako se Severna Koreja ponašala prema SAD i njihovim saveznicima oko svog nuklearnog programa.

“Mislim da su SAD evoluirale od sitiacije u kojoj je nuklearno oružje bilo smatrano neprihvatljivim do nove faze u kojoj se to smatra delom podnošljive mešavine. To smo videli u slučaju Severne Koreje i mislim da ćemo do izvesne mere to videti i u slučaju Irana. Ali, smatram da su Iranci naučili nešto od Severnokorejaca - to jest, da ako hoćete da se nosite sa Amerikancima, treba da imate nuklearni program.”

Ipak, analitičlari ukazuju i na razliku izmedju ta dva slučaja pošto Severna Koreja već poseduje nuklearno oružje, dok je Iranu potrebno četiri ili više godina da to postigne.

XS
SM
MD
LG