Linkovi

Izrael: Ističe vreme za zaustavljanje Irana da proizvede nuklearno oružje


Izrael se zalaže za oštar medjunarodni odgovor posle juče objavljenog izveštaja Ujedinjenih Nacija u kojem se konstatuje da Iran nije ispoštovao zahteve da obustavi svoj program obogaćivanja uranijuma.

Izraelski zvaničnici saopštili su da bi Iran trebalo kazniti strožijim sankcijama, jer je sada jasno da se opire medjunarodnoj zajednici pošto je Medjunarodna agencija za atomsku energiju zaključila da nije ispoštovao rezoluciju UN da obustavi aktivnosti obogaćivanja uranijuma. Deni Ajalon, bivši izraelski ambasadaor u Vašingtonu, izjavio je da medjunarodna zajednica mora da pošalje Iranu snažniju poruku.

«Treba da znaju da postoji cena koju moraju da plate ukoliko nastave ovim ratobornim i tvrdoglavim putem. I, ukoliko se ne budu povinovali, mislim da postoje načini da se nastavi i pojačava pritisak, koliko god je to potrebno».

Medjutim, to je lakše reći nego učiniti. Izraelski zvaničnici su zabrinuti zbog onoga što oni vide kao sporu medjunarodnu akciju, kojom se, kako kažu, dozvoljava Iranu da odugovlači i da nastavlja razvoj nuklearnog oružja. Izrael već više od godinu dana izražava sve veću zabrinutost zbog iranskog nukleranog programa, od kako je iranski predsednik zapretio da će izbrisati izraelsku državu sa lica zemlje. Izrael uporno upozorava da neće dozvoliti Iranu da proizvede atomsku bombu. Prema reccima Denija Ajalon:

«Iran u posedu nuklearnog oružja je nešto što je nedopustivo, što se neće tolerisati i što ne bi trebalo da da se dogodi.»

Pošto Izrael doživljava Iran kao egzistencijalnu pretnju, viši izraeslki zvaničnici nagoveštavaju da bi, ukoliko medjunarodna zajednica ne bude delovala odlučno, Izrael mogao da preduzme vojnu akciju protiv iranskih nuklearnih postrojenja. Možda to i nije prazna pretnja imajući u vidu da su izraelske vazdušne snage 1981. godine uništile irački nuklearni reaktor.

XS
SM
MD
LG