Linkovi

Tužilaštvo Haškog tribunala: Ne dozvoliti Haradinaju susret s Rikerom


Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je danas od sudskog veća da spreči sutrašnji susret Ramuša Haradinaja sa šefom Unmika Joakimom Rikerom, i intervju koji Haradinaj namerava da prekosutra da agenciji Asošijejtid pres.

Haradinaj, jedan od bivših zapovednika OVK, optužen je za zločine nad Srbima, Romima i Albancima u Metohiji 1998. Sa privremene slobode na Kosovu, Haradinaj mora da se u Hag vrati u ponedeljak, 26. februara. Početak suđenja Haradinaju i dvojici kooptuženih zakazan je pred Haškim tribunalom za 5. mart. Odbrana Haradinaja juče je obavestila haško tužilaštvo o njegovoj nameri da se sutra sastane sa Rikerom, posle čega bi obojica dali izjave, kao i da u subotu, 24. februara, da intervju američkoj agenciji AP.

Tužilac Dejvid Re u današnjem hitnom podnesku traži od sudija Tribunala da to spreče zato što bi javno pojavljivanje Haradinaja sa Rikerom stvorilo utisak da on ima podršku UNMIK-a i dodatno zastrašilo svedoke koji već iz straha odbijaju da svedoče.

"Sudsko veće treba da odbije zahtev Haradinaja da se sastane sa šefom Unmika u prisustvu medija. Takav susret bi poslao snažan signal, uoči suđenja, da Unmik i međunarodna zajednica staju na stranu Haradinaja, umesto da ostanu neutralne. Pojavljivanje šefa UNMIK-a sa Haradinajem pre procesa protiv njega, imalo bi odvraćajući efekat na svedoke na Kosovu, koji su već plašljivi i oklevaju da svedoče, a povećalo bi i rizik po njihovu bezbednost", naglašava tužilaštvo.

Tribunal je ranijom odlukom dozvolio Haradinaju da "u ograničenoj meri" na Kosovu javno politički deluje, a na Unmik je preneo ovlašćenja za odlučivanje o tome kada i gde će se on pojaviti. Haško tužilaštvo sada traži da sudije Unmiku oduzmu to ovlašćenje, ocenjujući da je privremena administracija na Kosovu "u sukobu interesa" zato što odlučuje o susretu Haradinaja sa njenim šefom. U podnesku se zaključuje da bi odobravanje Haradinaju da se pojavi sa Rikerom "moglo stvoriti shvatanje u javnosti na Kosovu da je Unmik na strani Haradinaja i da je nije voljan ili sposoban da zaštiti svedoke tužilaštva".

"Takvo shvatanje bi povećalo rizik sa kojima se svedoči već suočavaju. UNMIK je odgovoran za održavanje reda i mira na Kosovu, uključujući zaštitu svedoka optužbe i obezbeđivanje sigurnog povratka raseljenih. Unmik stoga mora biti viđen kao nepristrasan u ovom slučaju. Odobriti zahtev Haradinaja značilo bi ugroziti tu nepristrasnost i poslati snažnu poruku žrtvama i svedocima u ovom slučaju da je Unmik sa Haradinajem, a protiv njih. To bi vrlo verovatno dodatno uznemirilo svedoke i povećalo rizik sa kojima se oni već suočavaju", upozorio je tužilac Re.

Sudsko veće Tribunala će odluku o zahtevu Tužilaštva morati da donese u hitnom postupku, do sutra.

XS
SM
MD
LG