Linkovi

Sve više primera suočavanja sa bliskom prošlošću u Crnoj Gori


Hrvatska televizija objavila je dvominutni snimak na kojem se vidi učešće predsjednika crnogorske Komisije za utrđivanje konflikta interesa Slobodana Lekovića, na dubrovačkom ratištu.

Na snimku HTV Leković u Mokošici kod Dubrovnika, 1991. godine daje izjavu u svojstvu rezervnog kapetana JNA. Televizija Hrvatske objavila je snimak nakon posjete predsjednika hvatskog Sabora Vladimira Šeksa Crnoj Gori. Leković je potvrdio da je on osoba na simku, navodeći da se odazvao vojnom pozivu i bio u Mokošici, kao i da tu nema ništa sporno.

Uslijedile su brojne reakcije, posebno u nevladinom sektoru. Istraživač kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori Aleksandar Zeković tvrdi da ratno iskustvo diskredituje Slobodana Lekovića za dalje obavljanje funkcije predsjednika Komisije za spriječavanje konflikta interesa.

Zeković smatra da će Lekovića to iskustvo dovesti u neprijatnu situaciju prilikom regionalnih i međunarodnih kontakata koji su nedavno najavljeni iz Komisije.

Oglasila se i vladajuća Demokratske partije socijalista čiji predstavnici tvrde da je Crna Gora spremna i odlučna da zakonski sankcioniše sve vinovnike nedjela počinjenih tokom ratnih dešavanja na prostoru SFR Jugoslavije ukoliko za to postoje dokazi.

Portparol te stranke Rajko Kovačević, ipak, smatra da pojedinci i pojedini politički subjekti žele da, „aktuelizujući u politikantskom stilu određena pitanja vezana za taj period, kao i njegovim raznim reinterpretacijama“, dovedu Crnu Goru u ravan agresora, a njeno društvo pod udar kolektivne odgovornosti za ono što se tada dešavalo.

Za to vrijeme, iz Zagreba je pozdravljena politička volja Podgorice za nagodbu u vezi sa ratnom odštetom zbog dešavanja na dubrovačkom ratištu, ali i poručeno da Zagreb ne namjerava da odustane od mogućnosti da zatraži puni iznos ratne štete ako Međunarodni sud pravde presudi u korist Hrvatske.

XS
SM
MD
LG