Linkovi

Sudbina bivšeg funkcionera Bele kuće Luisa Libija u rukama porote


Porota jednog suda u Vašingtonu sada odlučuje o sudbini bivšeg funkcionera Bele kuće Luisa Libija, optuženog za davanje lažnih iskaza i ometanje sudskog postupka u slučaju otkrivanja identiteta jednog agenta CIE novinarima.

Porota od osam žena i četvorice muškaraca počela je da raspravlja o slučaju dan pošto su obe strane na sudjenju održale završnu reč. Tužioci tvrde da je Libi lagao o svojim razgovorima sa novinarima u bivšem tajnom agentu Centralne obaveštajne agencije, Valeri Plejm. Plejm je udata za bivšeg ambasadora Džozefa Vilsona, koji je kritikovao opravdanje Bušove administracije za ulazak u rat sa Irakom. Odbrana je pak tvrdila da Libi pati od slabog pamćenja i da nema dokaza da je namerno lagao agentima Federalnog istražnog biroa i velikoj poroti, koja je vodila istragu u vezi sa slučajem otkrivanja identiteta Valeri Plejm. Džejms Gordon Mik izveštavao je o sudjenju Libiju za list Njujork dejli njuz. On je o tome govorio za TV mrežu Si-spen:

“Slučaj je naizgled jednostavan. Da li je čovek lagao ili ne? Ali način na koji je to svakodnevno predstavljano u sudu veoma je zbunjujuć, čak i za nas koji smo od početka izveštavali o tome. Mislim da je vlada iznela neke veoma čvrste dokaze, ali i Libijevi, veoma talentovani i veoma skupi advokati, takodje su sjajno sproveli odbranu svog klijenta.“

Tužilac Patrik Ficdžerald tvrdio je da je Libi otkrio činjenicu da je Valeri Plejm bila agent CIE, u okviru nastojanja Bele kuće da diskredituje njenog supruga. Libijev advokat je rekao da je Libi, u svojoj ulozi šefa kabineta potpredsednika Bele kuće, Dika Čejnija, bio preokupiran pitanjima nacionalne bezbednosti i da je bio isuviše zauzet da bi se setio šta je sa novinarima razgovarao o Valeri Plejm. Njeno ime i identitet prvi put su se pojavili 2003. godine, u jednom tekstu poznatog političkog komentatora Roberta Novaka. Ako bude proglašen krivim, Libi bi mogao da bude osudjen na maksimalno 30 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG