Linkovi

Slobodan Samardžić: Nije bilo posebne priče o srpskom entitetu


Koordinator srpskog pregovaračkog tima Slobodan Samardžić izjavio je večeras da u današnjim pregovorima u Beču nije bilo posebnog razgovora o srpskom entitetu na Kosovu. Samardžić je podsetio da je taj entitet definisan platformom Beograda.

"Platforma pod srpskim entitetom podrazuvema pojačana prava opština, direktno s Beogradom, njihovo medjusobno povezivanje, status crkve i kulturnog nasledja. Nismo objasnili da to ne podrazuvema poseban nivo vlasti, nego vrlo čvrstu saradnju srpskih opština u ostvarivanju njihovih interesa na Kosovu", rekao je Samardžić novinarima posle današnjih pregovora.

Samardžić je dodao da "albanska strana odbacuje amandmane bez argumenata". Drugi koordinator sprkog pregovaračkog tima, Leon Kojen je negirao da je u pregovorima postignut bilo kakav kompromis.

Šef tima Prištine na pregovorima o statusu Kosova u Beču Veton Suroi izjavio je da su se Beograd i Priština danas saglasili o dva predloga. Jedan od njih je da predsednik Kosova može da vrati zakone koji mogu negativno da utiču na pripadnike nacionalnih zajednica. Surio je naveo da je bilo približavanja i o načinu formiranja buduće Vlade Kosova.

Kojen je rekao da nikakvog dogovora nije bilo. "Nismo očekivali dogovor oko kompleksnog pitanja niti više od toga. Ovo je razgovor o celini Ahtisarijevog predloga i dogovor se postiže samo u celini".

"Ako neko nema ništa protiv jedne ili druge rečenice, ne znači da je dogovor postignut", rekao je Kojen.

U Beču su danas završeni pregovori o aneksima Ahtisarijevog plana o ustavu, pravima manjina i pravosudju. Pregovori se nastavljaju sutra pre podne.

XS
SM
MD
LG