Linkovi

Vimbldon izjednačio nagrade za teniserke i tenisere


Posle dugogodišnje rasprave i kritika, Ol Ingland klub je saopštio da će teniseri i tensierke na ovogodišnjem Vimbldonu imati podjednake novčane nagrade. Posle ove odluke Rolan Garos ostaje jedini Grand Slem turnir sa različitim nagradnim fondom za takmičare dva pola.

Direktor Ol Ingland teniskog i kriket kluba Tim Filips objavio je odluku na anašnjoj konferenciji za novinare u Londonu. Kako je rekao, bez obzira na činjenicu da je reč o privatnom klubu, koji sam odlučuje kolike nagrade da dodeli, došao je pravi trenutak za promenu.

"Očigledno radi se o dobroj vesti za teniserke, a mi verujemo da će to biti i pozitivan primer za ženski sport uopšte".

Sve do sada, Ol Ingland klub je tvrdio da teniseri treba da imaju veće novčane nagrade jer njihovi mečevi traju duže. Teniserke takođe imaju više prilika da zarade novac, pošto često igraju dubl, dok tensieri uglavnom nastupaju samo u singlu.

Bilo kako bilo, Filips kaže da se razlika u zaradama toliko smanjila da je izjednačavanje nagrada bio logičan potez. Prošlogodišnji šampion Švajcarac Rože Federer zaradio je blizu 1.200.000 dolara, a šampionka Ameli Morezmo iz Francuske nešto više od 1.100.000 dolara.

U Dubaiju, gde je u toku veliki WTA turnir, na kome se u polufinalu sutra sastaje sa Jelenom Janković, Morezmo je izjavila da je potez Vimbldona bio neizbežan i da se nada da će i organizatori Grand Slema u Parizu slediti taj primer.

"Doneli su pravu odluku, a nisu ni imali izbora zbog jednakosti žena i muškaraca u svetu. Sjajno je da su to uradili, mislim da će sada će Rolan Garos morati da načini korak napred".

Direktor Ol Ingland kluba Tim Filips rekao je da je pritisak društva igrao određenu ulogu u odluci, ali da ona nije doneta isključivo na osnovu spoljašnjih uticaja. Vimbldon se tako pridružio Austrelijen Openu i Ju Es Openu, koji odavno imaju identičan nagradni fond za tenisere i tensierke. Rolan Garos trenutno ima jednake nagrade za šampione u obe konkurencije, ali je fond nagrada za mušlkarce i dalje veći od onog za žene.

XS
SM
MD
LG