Linkovi

Vest dana u Briselu dolazi iz Podgorice - hapšenje Smailja Tulje


Vest dana danas u Briselu je ona koja dolazi iz Podgorice- hapšenje Smailja Tulje, za kojeg američki FBI veruje da je u Njujorku 1990. godine ubio svoju suprugu, probudilo je nadu belgijskih istrazitelja da će rešiti deset godina dugu potragu za serijskim ubicom iz Bergena. Tulja je, prema FBI, bežeći iz Njujorka, došao u Belgiju, a potom se 1997. godine vratio u Crnu Goru. Da li je njegovim hapšenjem u Podgorici okončana priča o svirepom serijskom ubici, trebali bi da pokažu novi nalazi istrage.

Sve udarne vesti danas u Belgiji su danas u svome vrhu imale vest da je u Pogorici, nakon intervencije američkog FBI, uhapšen 67-godisnji Smailj Tulja, za kojeg američki stražitelji veruju da je ubio ženu dok je 1990. godine radio kao taksista u Njujorku. On se potom preselio u Belgiju gde je živio i radio isti posao taksiste do 1997 godine. U medjuvremenu, u periodu od 1996. do 1997. godine, na krajnje svirep način je ubijeno pet žena, a njihov ubica do sada nije pronadjen. Nove informacije su belgijskoj policiji došle decembra prošle godine iz Vashingtona, informacije koje, povezujući način ubistava u Americi i u Belgiji, ukazuju na Tulju kao mogućeg "serijskog ubicu iz Bergena"

22. mart 1997. - Belgija se u to vreme još oporavljala od afere Dutroux, koja je obelodanila pedofilsku mrežu što je sezala do opasnih političkih vrhova, kada je javnost potresla nova vest- u okolni Begena/Monsa policijski agenti su pronašli nekoliko kesa za smeće sa ljudskim ostacima. Kako se širila istraga, u okolini tog valonskog grada je pronadjeno još crnih kesa za smeće - ukupno 15, u kojima je nadjeno oko 40 različitih ljudskih delova, za koje je utvrdjeno da dolaze od različitih ženskih tela. Žrtve su ubijane, a zatim rezane u komade.

Istražitelji su započeli mukotrpan posao identifikacije- prepoznato je pet žena ; kojima je bilo zajedničko da su živele bez porodica i na socijalnom rubu. Sve su žrtve poslednji put vidjene u okolini železničke stanice Bergena. U javnosti su se tada ispredale različite priče i teorije o tome ko je serijski ubica iz Bergena, ništa bolje rezultate nije imala ni istraga- činjeni su različiti profili, crteži mogućeg ubice, hapšeni su sitni kriminlci da bi se prošle godine za ubistva osumnjičio i jedan belgijski pesnik, čije pesme su bile posvećene serijskim ubistvima.

Konačno, hapšenje Smailja Tulje u Podgorici bi moglo da zaključi ovu desetljeće dugu priču o "serijskom ubici iz Bergena".


XS
SM
MD
LG