Linkovi

Berns: SAD će pružiti podršku statusu Kosova koje se bude iskristalisalo na kraju procesa


Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov ponovo je izrazio skepsu u odnosu na plan Ujedinjenih nacija o budućnosti Kosova. U razgovoru sa novinarima u Berlinu, Lavrov je rekao da Rusija neće učestvovati ni u kakvim multilateralnim nastojanjima da se Srbija prisili da prizna nezavisnost Kosova.

U medjuvremenu, na jednom skupu ovde u Vašingtonu, američkom državnom podsekretaru Nikolasu Bernsu kolega iz Albanskog servisa Glasa Amerike postavio je pitanje šta Amerika planira da učini da bi odagnala zabrinutost Rusije zbog mogućnosti nametnutog rešenja.

”Smatramo da će biti postignuta medjunarodna saglasnost kada kroz mesec ili dva predsednik Ahtisari prestavi svoj plan (u UN). Naravno, SAD će pružiti podršku konačnom statusu Kosova koje se bude iskristalisalo na kraju tog procesa. Nadamo se da Rusija neće biti faktor razdora i da će se pridružiti velikom broju zemalja koje žele da preovladaju mir i stabilnost,“ rekao je Berns. A na opasku da će se Rusija tome opirati, Nikolas Berns je uzvratio da nije baš siguran da će to biti slučaj. ”Mislim da Rusija tek treba da kaže šta je njen konačni stav. Zemlje istinski predane rešenju kosovskog pitanja, koje su to pokazale upućivanjem trupa, novca i pomoći - jesu zemlje Zapadne Evrope i Severne Amerike. Svi mi delimo mišljenje koje će, verujem, na kraju prevagnuti.

XS
SM
MD
LG