Linkovi

Stiven Majer: Mislim da će Kosovo biti suočeno sa nizom problema


“Ako Kosovo postane nezavisna država, ona bi bila vrlo decentralizovana, slabo funkconalna i bez saradnje etničkih zajednica, slično situaciji u Bosni i Hercegovni,” rekao je stručnjak za Balkan i profesor političkih nauka na Nacionalnom unvieriztetu za pitanja odbrane, Stiven Majer, u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem. Reagujući na tekuću rundu pregovora u Beću, on je rekao:

Majer: Nisam siguran šta će se postići u Beču u svetlu činjenice da su pozicije obe strane jasne i ušančene. Za mene lično, Ahtisarijev predlog je istovremeno i čudan i izazovan, jer se u njenju ne pominju reči nezavisnost Kosova ili suverenitet Srbije, mada sadržaj jasno odredjuje dalje kretanje Kosova ka nezavisnosti. Ono što je najčudnije, ali i važno, jeste da se dokumentom tvrdi da će se njime održati multietničko Kosovo, ali se upravo suprotno predlaže. Sve se čini da etničke zajdnice budu odvojene i zasebne i da mogu da održavaju veze sa spoljnim entitetima, što se prvenstveno odnosi na Srbe. To me sve podseća na Dejtonski sporazum, u čijem formulisanju sam svojevremeno učestvovao. Postoji paralelna situacija izmedju Bosne i Kosova, što se ogleda u separaciji etiničkih zajednica i nastojanju na stvaranju države sastavljene od dva entiteta, srpske manjine i albanske većine. Ahtisarijevim dokumentom Kosovo bi moglo da postane nestabilno i da dodje do izolacije zajednica. Ako Kosovo postane nezavisna država, ona bi bila vrlo decentralizovna, slabo funkcionalna, bez saradnje entičkih zajednica, slično situaciji u Bosni i Hercegovini.

Glas Amerike: Kakav dalji razvoj situacije vidite u neposrednoj budućnosti?

Majer: Mislim da će Kosovo biti suočeno sa nizom problema i ne vidim miran put pred nama. Ono što će biti važno jeste da li će Ahtisari biti spreman da dopuni ili menja svoj predlog i da li će ga uputiti Savetu bezbednosti za donošenje odluke o konačnom statusu. To je neizvesno u svetlu opredeljenja Rusije, pa i Kine, protiv nezavisnosti Kosova. Treće pitanje je u kojoj će meri Beograd ostati dosledan svom dosadašnjem stavu. Zatim, treba pratiti razvoj situacije na severnom Kosova koja je slična situaciji, recimo Brčkog ili Republike Srpske, da bi se videlo da li će Srbi severno or Ibra insistirati na nezavisnosti. Treba imati na umu sledeće: ti dokumenti su uglavnom u interesu medjunarodne zajednice i nekih zapadnih sila, i to mnogo više nego u interesu naroda tih regiona, čime se stvara prirodna nestabilnost i prirodna osnova za buduće konflitke.

XS
SM
MD
LG