Linkovi

Mur: Kompromis Beograda i Prištine najbolje rešenje za kosovski problem


Dok međunarodni zvaničnici u Beogradu izjavljuju da podržavaju plan Martija Ahtisarija za rešenje statusa Kosova, od srpskih zvaničnika dobijaju odgovor da se Beograd protivi planu specijalnog izaslanika UN.

Zamenik američkog ambasadora u Beogradu Roderik Mur izjavio je da bi kompromis Beograda i Prištine bio najbolje rešenje za kosovski problem. Plan specijalnog izaslanika UN za Kosovo Martija Ahtisarija je dobar osnov za rešavanje problema ukoliko obe strane sa dobrm voljom pristupe konsultacijama u Beču, rekao je Mur i naglasio da je najvažnije pitanje ono koje se odnosi na život i položaj ljudi na Kosovu i da bi ga zato trebalo rešiti na najbolji način. To rešenje treba da bude konstruktivno za kosovske Srbe, rekao je Mur i izrazio nadu da će obe strane pristupiti konusltacijama u Beču sa dobrom voljom i željom da pronađu najbolje rešenje za ljude koji žive na Kosovu.

I ministar inostranih poslova Danske Per Stig Meler izrazio je u razgovoru sa zvaničnicima vlasti u Srbiji nadu da će za Kosovo biti pronađeno rešenje kojim će biti zadovoljne obe strane. Danska podržava rad izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Athisarija, rekao je Meler i zatim dodao da je zadovoljan učešćem beogradskog tima u nastavku pregovora o budućem statusu Kosova u Beč.

Danskom šefu diplomatije kao i mnogim prethodnim međunarodnim zvaničnicima koji su posetili Beograd, srpske vlasti poslale su istu poruku – da Beograd konstruktivno učestvuje u pregovorima u Beču ali da je za Srbiju neprihvatljiva nezavisnost Kosovo.
To je predsednik Srbije Boris Tadić ponovio i u razgovoru sa srpskim patrijarhom Pavlom koga je podrobno izvestio o toku bečkih razgovora. Tadić je, kaže se u saopštenju koje je izdala Crkva, izneo i svu složenost i isprepletenost međunarodnih prilika kroz koje prolazi Srbija i naglasio da po završetku bečkih razgovora predstoji veoma važna borba na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG