Linkovi

Rajs: Raketni štit se gradi zbog Irana, a ne Rusije


Državni sekretar Kondoliza Rajs okarakterisala je kao “vrlo nesrećne” prijetnje koje je ruski general, Nikolaj Solovcev, upotio Češkoj i Poljskoj u slučaju da omoguće da se na njihovoj teritoriji postavi američki odbrambeni raketni štit, koji bi kontorlisao NATO.

Rajsova je novinarima u Berlinu kazala da su u diplomatskim kontaktima ruski predstavnici detaljno informisani da štit nije predviđen kao sredstvo odvraćanja Rusije, već država koje su prijetnja američkim saveznicima, poput Irana.

Francuska ministarka odbrane, Mišel Aljo -Mari pozvala je tokom susreta sa ruskim zvaničnicima u Moskvi, da se spor riješi u dijalogu Moskve, Vašingtona i NATO-a.

Kondoliza Rajs je takođe izjavila da je spremna da se sastane sa iranskim šefom diplomatije ukoliko Teheran suspenduje nuklearni program.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad ponovo je, međutim, obećao da će Teheran nastaviti svoj nuklearni program, uprkos tome što ove nedelje ističe rok koji su mu postavile Ujedinjene Nacija da obustavi sporne nuklearne aktivnosti.

Iranski predsednik je izjavio da je nuklearna tehnologija važna za «iranski razvoj i dostojanstvo.» On je dodao da bi Iran trebalo da na 10 godina zaustavi druge aktivnosti kako bi se fokusirao na svoj nuklearni program.

Ujedinjene nacije dale su Iranu rok od 60 dana da prestane sa obogaćivanjem uranijuma, počevši od 23. decembra, kada je Savet bezbednosti usvojio rezoluciju o uvodjenju sankcija Teheranu.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je u Berlinu da je spremna da se sastane sa iranskim šefom diplomatije ukoliko Teheran suspenduje nuklearni program.

U medjuvremenu, očekuje se da će krajem ove nedelje Medjunarodna agencija za atomsku energiju podneti izveštaj da Iran ne poštuje odredbe rezolucije Saveta bezbednosti.

XS
SM
MD
LG