Linkovi

Stejt Dipartment podržava primenu Ahtisarijevog plana


Zamoljen da kaže šta Vašington savetuje suprotstavljenim stranama koje su u Beču počele finalnu rundu pregovora o,statusu Kosova, predstavnik američkog Državnog sekretarijata, Tom Kejsi, rekao je na brifingu za novinare da je glavni pregovarač, Marti Ahtisari, obavio odličan posao u ime međunarodne zajednice i da je pred zainteresovane strane izneo dobar plan.

«Mi prihvatamo činjenicu da se radi o složenom i za neke vrlo emotivnom pitanju, ali je upravo to razlog da akteri sarađuju sa Ahtisarijem i da dođe do pomaka u implementaciji», rekao je Kejsi ponovivši da Vašington podržava taj proces i da je, prisustvom ambasadora Frenka Viznera – i dalje direktno uključen u proces.

«Ohrabrujemo obe strane da budu kooperativne sa Ahtisarijem. Ovo pitanje čeka na rešenje već dugo i međunarodna zajednica je odlučila da je, u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, ovaj proces najbolji put da se krene napred. U konačnom, mislimo da je primena Ahtisarijevog plana u skladu sa politikom celovite, ujedinjene i slobodne Evrope - koju žele i narod Srbije i stanovništvo na Kosovu», rekao je predstavnik Stejt Dipartmenta, Tom Kejsi.

XS
SM
MD
LG