Linkovi

Podsticaj poslovnim mogućnostima na severu Iraka


Američki i irački funkcioneri pokrenuli su seriju razgovora u cilju podsticanja privatnih ulaganja u iračku privredu. Vladini predstavnici i istaknuti privrednici iz dve zemlje okupili su se u Irbilu radi diskusija o mogućnostima ulaganja za američke kompanije. Dopisnik Glasa Amerike Beri Njuhaus poslao je sledeći izveštaj.

Prva runda razgovora usmerena je ka identifikaciji prednosti kurdskog regiona u severnom Iraku. Američki i irački funkcioneri želeli bi da kompanije dodju u to područje sa planovima za proširenje poslovanja na ostatak zemlje. Mohamed Rauf Mohamed je ministar trgovine u regionalnoj kurdistanskoj vladi.

On kaže da je to područje pogodno za obnavljanje iračke privrede jer je bezbedno i stabilno. Funkcioneri se nadaju da će politička stabilnost severnog Iraka, bez sektaškog nasilja, omogućiti kompanijama da steknu iskustvo i upoznaju iračku privredu, i da će se one kasnije proširiti na jug, gde borbe trenutno onemogućavaju gotovo svaki ekonomski rast. Frenk Lavin je podsekretar za medjunarodnu trgovinu u američkom Sekretrijatu za trgovinu.

"Svim društvima potrebni su otvaranje radnih mesta, proširivanje poslovanja i nove mogućnosti. Smatramo da bismo saradnjom i razmenom ideja mogli da pomognemo Iraku da krene putem ekonomskog rasta i napretka.“

Funkcioneri kažu da širenje Irbila poslednjih godina predstavlja indikator iračkog potencijala. Privatni investitori uložili su prošle godine u to područje oko dve milijarde dolara i znakova razvoja ima svuda. Gradjevinske dizalice pokrivaju horizont, duž puteva stoje oglasne table sa reklamama za korejske mobilne telefone, a kraj grada se gradi aerodrom sa jednom od najdužih pista na Bliskom istoku. Medjutim, nasilje u ostatku zemlje snažno je izolovalo taj region i ograničilo ekonomski rast. Cene goriva neprestano rastu, a struje ima manje od dva sata dnevno. Funkcioner američkog Sekretarijata za trgovinu, Endrju Vajligala kaže da bi irački privatni biznisi mogli da pomognu.

”Vlada mora da nastavi sa rešavanjem osnovnih problema infrastrukture, ali mislim da je nastojanje na rešenjima koja bi došla od privatnog sektora u ovom okruženju sjajna ideja.“

Vajligala kaže da je dobar primer za to američka kompanija koja gradi elektranu vrednu 140 miliona dolara. Marta iduće godine to postrojenje trebalo bi da počne da prodaje struju regionalnoj vladi Kurdistana. Neki lokalni privrednici kažu da je američko investiranje u područje Irbila ograničeno zato što Stejt department snažno upozorava Amerikance da ne putuju u Irak. Japan, Britanija, Nemačka i Švedska nedavno su ublažile slična upozorenja za područje severnog Iraka, ali Endrju Vajligala kaže da nije čuo za slične planove u vezi sa američkim savetima za putnike.

XS
SM
MD
LG