Linkovi

Geotermalna energija - alternativa uvoznoj nafti


Predsedik Buš se zalaže za razvoj novih energetskih tehnologija, da bi se smanjila zavisnost Sjedinjenih Država od uvozne nafte. Jedna mogućnost je geotermalna enegija, koja paru iz zemlje pretvara u električnu energiju. Geotermalna energija nije ništa novo, ali u Sjedinjenim Državama, to je najvećim delom netaknut izvor energije koji privlači sve veću pažnju.

Geotermalna energija se danas proizvodi komercijalno i Sjedinjene Države su najveći proizvođač na svetu. Međutim, njeno korišćenje u Severnoj Americi je ukupno uzev minimalno.

Karl Gauel, iz Udruženja za geotermalnu energiju, kaže da se to menja.

«Svedoci smo eksplozije novih projekata na zapadu Sjedinjenih Država. Počelo je u četiri države u kojima se koristila geotermalna energija pre samo jedne godine, a danas imamo aktivne projekte u jedanaest država. Živimo u zaista interesantnom vremenu», kaže Gauel.

U Sjedinjenim Državama, danas se iz geotermalnih izvora dobija pola procenta ukupnog elektriciteta. Geotermalna energija se daleko više koristi na Islandu, ili na primer na Filipinima... Ipak, eksploatacija geotermalnih izvora je ograničena na područja na kojima topla voda i para mogu da se pronađu na manjoj dubini.

Nedavno istraživanje pod pokroviteljstvom američkog Sekretarijata za energetiku ukazuje da bi geotermalna energija do 2050. mogla da obezbeđuje 10 odsto američkog elektriciteta i to po konkurentnim cenama uz neznatno ugrožavanje životne sredine.

Studija urađena na Masačusetskom institutu za tehnologiju pokazuje da to obećava nova tehnologija već razvijena za naftna polja, poznata pod skraćenicom U-G-S – usavršeni geotermalni sistemi.

«Ako odete do dubine od 3 do 6 kilometara, bilo gde u Sjedinjenim Državama, naćićete stenje dovoljno vrelo da zagreje vodu do ključanja», kaže Gauel.

Usavršeni geotermalni sistemi se svode na stvaranje veštačkih geotermalnih rezervoara, odnosno na bušenje tih vrelih stena ispod zemlje, pumpanje vode kroz njih i korišćenje pare koja se stvara za pokretanje generatora na površini zemlje.

«To već radimo na različitim područjima u blizini geotermalnih lokaliteta, a ova studija pokazuje da smo već toliko blizu da bismo mogli da pravimo inženjerski potpuno razrađene sisteme za 10 do 15 godina», kaže Gauel.

Postoje međutim i znatne prepreke. Usavršeni geotermalni sistemi, na način koji se predlaže, koristili bi velike količine vode. Pojedini naučnici smatraju da bi proces mogao da izazove manje zemljotrese. U izveštaju se traži početno javno ili privatno investiranje sume od 800 miliona do milijarde dolara, koji bi se utrošili na izbor lokaliteta, izvođenje proba i dalji razvoj geotermalnog procesa. Autori izveštaja odmah dodaju da je to otpirlike ista količina novca koja je potrebna za izgradnju jedne nove, čiste elektrane na ugalj.

XS
SM
MD
LG