Linkovi

Sandra Stojanović dobila priznanje Američke asocijacije snimatelja


Beogradjanka Sandra Stojanović osvojila je počasnu plaketu – priznanje da je među tri najbolja mlada snimatelja na svetu – na 21. godišnjoj dodeli nagrada Američke asocijacije snimatelja (ASC) u Holivudu. Nagrada joj je dodeljena za diplomski film "Caroline Crossing" (Karolinino raskršće) koji je snimila za Američki filmski institute (AFI) u Los Anđelesu – jednu od najprestižnijih škola za filmske snimatelje na svetu.

Američka asocijacija snimatelja dodeljuje nagrade "Heritidž" studentima završne godine i novim postiplomcima kako bi odala priznanje izuzetnim ostvarenjima u studentskom filmu.

"Cilj nagrade je da se nova generacija talentovanih snimatelja ohrabri da radi na ostvarenju svojih snova, tako što će se odati priznanje izuzetnim umetničkim dostignućima studenata", izjavio je Laslo Kovač, predsednik obrazovnog komiteta ASC-a.

"Nagrada Američke asocijacije snimatelja je moja prva nagrada za snimateljski rad. To je san svakog mladog snimalja. Bio je i moj... Dosad su filmovi koje sam snimala u Beogradu osvajali gran-pri nagrade na domaćim i inostranim festivalima, ali ova nagrada je za mene kao snimatelja nešto posebno”, kaže Sandra Stojanović.

Kao druga žena u istoriji beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti koja je diplomirala na odseku kamere, Sandra iza sebe ima sedam godina rada na televiziji B92 i osvojene nagrade za desetak uspešnih dokumentarnih filmova. Magistarske studije završila je 2006. godine na Američkom filmskom institutu u Los Anđelesu. Film "Karolinino raskršće", koji je režirao Maheš Pailur u produkciju AFI, bice prikazan na ovogodišnjim festivalima kratkog filma u Americi i Evropi.

Inače, na dodeli nagrada ASC-a, glavno priznanje za izuzetno ostvarenje u kinematografiji, osvojio je Emanuel Lubecki za film "Children of Men".

XS
SM
MD
LG