Linkovi

Ahtisari ne veruje u mogućnost kompromisa o statusu Kosova


Specijalni izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari izjavio je u Beču da ne veruje da je moguć kompromis oko statusa Kosova, ali je dodao da treba napraviti razliku izmedju statusnih i drugih pitanja.

"Ako pogledate dokument, dve trećine se bavi položajem nealbanske zajednice i njihovim životom na Kosovu. Što se tiče statusa, nije se promenilo ništa i nema naznaka da su se strane pomerile u svojim stavovima", rekao je Ahtisari na konferenciji za novinare prvog dana finalne runde pregovora u Beču, tokom koje su razmotreni opšti principi Ahtisarijevog predloga.

Ahtisari je rekao da su današnji pregovori još jedna šansa da se na osnovu nacrta njegovog predloga napravi napredak po pitanju statusa Kosova.

"Ovo nije početak pregovora" jer je do sada održano 15 sastanaka i 25 misija je posetilo Beograd i Prištinu. "Ovo je dobar početak, jer daje mogućnost za dijalog", rekao je on.

"Verujemo da strane ne očekuju da će njihov predlog odmah prihvatiti druga strana, ali je bitno šta će ta druga strana reći na taj predlog", rekao je on.

Ahtisari je rekao da ne može da kaže koliko će pregovori trajati ali da će na kraju nedelje znati kako će organizovati sledeću nedelju.

"Isti ljudi sede sa obe strane stola i oni razgovaraju. Bilo je dijaloga na svim pregovorima, baš kao i danas", rekao je Ahtisari i dodao da su pregovori u Beču "jedinstvena mogućnost" da strane izlože svoje stavove.

Planiramo da iskoristimo sledeću nedelju za ovaj proces, a onda ćemo 10. marta organizovati završni sastanak, rekao je specijalni izaslanik UN.

Govoreći o argumentima Beograda, Ahtisari je rekao da "svako ko pročita dokument pravilno, može da vidi da se on bavi položajem nealbanske zajednice na Kosovu".

"Neki reaguju iako nisu videli dokument", rekao je on.

Govoreći o tvrdnjama Rusije da će iskoristiti pravo veta u Savetu bezbednosti UN, Ahtisari je podsetio da je Moskva iznela stav da neće prihvatiti rešenje oko koga se ne saglase obe strane.

"Budimo pažljivi u tome, jer tek kada predlog ode u Savet bezbednosti UN videće se reakcije svake članice ponaosob", rekao je on.

Srpska delegacija podnela je pismene amandmane na Ahtisarijev plan u svim delovima u kojima Kosovo dobija elemente nezavisne države.

"Iako se ne koristi reč nezavisnost, može se naslutiti da to jasno vodi ka nezavisnosti. Mi ne možeo da prihvatimo nezavisnost i odbacili smo sve delove dokumenta koji vode ka tome", izjavio je šef srpskog pregovaračkog tima Leon Kojen.

Šef kosovske delegacije Veton Suroi, ukazao je na razlike u stavovima Kosova i Srbije.

«Pozicije Beograda i Priština su dijametralne. Naša, kosovska delegacija nastojala je da predstavi gledišta koja bi pojasnila sadržinu Ahtisarijevog paketa, koji smo mi prihvatili. Smatramo da je ovaj paket primenjiv jedino u nezavisnom Kosovu» izjavio je Suroi.

Prva runda pregovora u Beču trajaće do 2. marta a pregovarački timovi će razmotriti celokupan Ahtisarijev predlog. Druga jednodnevna runda je planirana za 10. mart posle čega će Ahtisari konačnu verziju svog predloga predati Savetu bezbednosti koji treba da donese konačnu odluku o Kosovu.

Srpska delegacija je na konferenciji za novinare na kraju prvog dana pregovora ponovila da je, što se tiče statusa Kosova, Ahtisarijev plan neprihvatljiv i odbacila sve delove plana koji su u suprotnosti sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom Srbije.

Šef kosovske delegacije, Veton Suroi rekao je novinarima posle razgovora da je beogradski tim danas ponudio novo rešenje u odnosu na Ahtisarijev predlog, i da je prištinski tim to odbio. Inače, sutra, drugog dana pregovora u Beču, biće razmotreni aneksi predloga koji se bave Ustavom, pravim zajednica i pravosudnim sistemom.

Specijalni izaslanik UN je 2. februara Beogradu i Prištini predstavio svoj predlog rešenja statusa Kosova u kojem nema reči "nezavisnost", ali na osnovu kojeg bi Kosovo imalo sve atribute nezavisne države i moglo bi da pristupa medjunarodnim organizacijama.

Ahtisari je tada rekao da će biti precizan u vezi sa statusom Kosova u konačnoj verziji svog predloga koju će, posle pregovora u Beču, uputiti Savetu bezbednosti UN, koji će i doneti konačnu odluku o tome.

Kater: KFOR neće tolerisati nasilje na Kosovu

Komandant Kfora Roland Kater rekao je da Kfor neće tolerisati bilo kakvo nasilje na Kosovu.

Posle razgovora sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Zdravkom Ponošem, Kater je novinarima u Nišu rekao da je stekao utisak da je ogromnoj većini stanovnika Kosova dosta nasilja.

Odlučno ćemo reagovati na bilo koji tip nasilja. Ključna poruka je da ćemo obaviti misiju na Kosovu nepristrasno, bez obzira na nacionalnost, rekao je Kater.

Ponoš je ocenio da je Kfor u stanju i spreman je da situaciju na Kosovu drži pod kontrolom, kao što je Vojska Srbije spremna da to obavi sa ove strane administrativne linije.

XS
SM
MD
LG