Linkovi

Evropska komisija: Srbija može obnoviti pregovore s Evropskom unijom


Evropska komisija danas je ponovo istakla da je stav Saveta ministara EU i komesara Olija Rena da pregovori o pridruživanju Srbije EU mogu biti obnovljeni čim nova proevropska vlada u Beogradu pruži dokaze o uspostavljanju pune saradnje s Haškim sudom, koja vodi hapšenju preostalih optuženih.

To je danas izjavila Renov portparol Kristina Nađ, koja je time odgovorila na pitanje novinara ima li promen u stavu EU i Evropske komisije posle zahteva haškog tužioca Karle del Ponte da se pregovori EU-Srbija ne obnove sve dok Haški sud ne oceni da je vlada u Beogradu dostigla punu saradnju s njim. Kristina Nađ je ponovila da su šefovi diplomatija EU na nedavnom zasedanju, isto kao i komesar Ren, stavili do znanja da "nova za reforme opredeljena i proevropska vlada u Srbiji može iznova krenuti, vratiti se na put ka Evropi i nadoknaditi izgubljeno vreme".

"Evropska komisija bi bila spremna da obnovi pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s takvom novom vladom, s tim da ona pokaže jasnu rešenost i preduzme opipljive i delatne mere za punu saradnju s Haškim sudom. Brzina i zaključivanje pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i dalje zavise od pune saradnje s Haškim sudom. Stav Saveta ministara EU i komesara Rena je bio jasno stavljen do znanja. A to je, kako je podvukao Ren, da je puna saradnja s Haškim sudom, koja vodi hapšenju svih preostalih optuženih, uslov za brzinu i zaključenje pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Srbija mora da radi na punoj saradnji s Haškim sudom, dakle u punoj meri sarađivati s tribunalom u Hagom. I mi treba da vidimo opipljive rezultate u tom smislu."

Na pitanje da li to znači da optuženi Ratko Mladić mora biti uhapšen i predate tribunalu u Hagu da bi bili obnovljeni pregovori EU-Srbija o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, Kristina Nađ je uzvratila da srpska vlada "mora dostići punu saradnja s Haškim sudom, koja vodi hapšenju svih preostalih odbeglih optuženika". Zamoljena da se osvrne na odluku suda u Skoplju da oslobodi iz zatvora Agima Krasnićija, koji je na spisku terorista i terorističkih organizacija, koji je utvrdila i pre nekoliko dana potvrdila Evropska unija, Nađi je uzvratila da, "u načelu spisak terorista nije stvar Evropske komisije".

Ona je naglasila da je to "stvar zemalja članica", ali da će nastojati da "pribavi pojedinosti s tim u vezi".

XS
SM
MD
LG