Linkovi

Mahmud Ahmadinedžad: Iran želi pregovore bez uslovljavanja


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_iran_Ahmadinejad_20feb07_eng_210.jpg" width=192 align=left vspace=2 border=0>

Predsednik Irana je izjavio da je voljan da razgovara sa Zapadom o spornom nuklearnom programu, ali da će prekinuti obogaćivanje uranijuma jedino ako to učini i Zapad. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je rekao da je otvoren za pregovore o iranskom nuklearnom programu, ali da bi oni morali da se vode pod pravičnim uslovima, pri čemu je odacio uslovljavanja Zapada. Predsednik je rekao i da je spreman da zatvori iranski program za obogaćivanje uranijuma – ako države Zapada koje vrše pritisak da on to uradi, zatvore svoje programe.

«Tražite da zatvorimo naše pogone za proizvodnju nuklearnog goriva pre početka razgovora. To nije problem. Ali pravičnost podrazumeva da i vi zatvorite svoje pogone za proizvodnju nuklearnog goriva», rekao je predsednik Ahmadinedžad. On je na severu irana održao govor koji je prenosila i nacionalna televizija, dan pre nego što treba da istekne najnoviji rok koji je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odredio Iranu za prekid obogaćivanja uranijuma. Savet bezbednosti je krajem decembra uveo Iranu ograničene sankcije i dao rok od 60 dana, posle kojeg će kaznene mere biti pooštrene. Međunarodna agencija za atomsku energiju treba u petak da izvesti Savet bezbednosti da li se Iran povinuje zahtevima Svetske organizacije. Predsednik Ahmadinedžad je upozorio svoje zapadne kritičare da će dalji pokušaji vršenja pritiska na Iran samo ujediniti zemlju.

«Cela iranska nacija se čvrsto opire i do kraja će braniti svoja nuklearna prava», rekao je iranski predsednik. Dok se krajnji rok Ujedinjenih nacija bliži, pojačavaju se i diplomatski napori. Iranski glavni pregovarač za nuklearna pitanja, Ali Laridžani, u Beču je razgvoarao sa direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju Muhamedom El-Baradejom. Podsetimo da Sjedinjene Države i nekoliko njihovih evropskih saveznika veruju da Iran tajno pokušava da napravi nuklearno oružje, dok Teheran tvrdi da je njegov nuklearni program potpuno mirnodopski i namenjen proizvodnji nuklearne energije. Vašington kaže da želi da reši krizu diplomatski, ali nije isključio ni upotrebu vojne sile.

XS
SM
MD
LG