Linkovi

Majk Mekonel postao novi direktor američkih obaveštajnih službi


Predsednik SAD Džordž Buš izjavio je da američka obaveštajna zajednica mora da sprovede nove reforme kako bi se suočila sa izazovima u ratu protiv terorizma. Predsednik je govorio na ceremoniji na kojoj je svečanu zakletvu položio novi direktor američkih obaveštajnih agencija.

Majk Mekonel postaje novi direktor američkih obaveštajnih službi u ključnom trenutku. Penzionisani vice-adiral i bivši šef Agencije za nacionalnu bezbednost zadužen je za koordinisanje rada više od 12 vladinih obaveštajnih tela, a takodje služi kao predsednikov najviši savetnik za obaveštajna pitanja. Jedno od pitanja sa kojima se Mekonel neposredno suočava je praćenje evolucije Al-Kaide, grupe odgovorne za napade na Ameriku 11. septembra 2001. Prema medijskim izveštajima, Al-Kaida, koja je bila prvobitna meta rata protiv terora – obnavlja i uspostavlja novu bazu operacija u Pakistanu, blizu granice sa Avganistanom. Na ceremoniji na kojoj je Mekonel položio zakletvu, predsednik Buš je podsetio na potrebu stalne pripravnosti kada je reč o aktivnostima terorista.

«Majkovo dugo iskustvo pruža mu jedinstveno znanje o pretnjama sa kojima se suočavamo u novom stoleću. On zna da su teroristi koji su udarili u Ameriku 11. septembra 2001. rešeni da ponovo napadnu našu zemlju.»

Predsednik je izjavio da od Mekonela očekuje da poboljša razmenu informacija unutar obaveštajne zajednice i fokusira se na pronalaženje novih agenata koji govore važne strane jezike kao što su arapski i persijski. Mekonel je izjavio da je regrutovanje takvih operativaca od ključnog značaja, i obećao da će eliminisati zastarelu praksu u zapošljavanju.

«Stara politika je sputavale neke logične reforme kao što je angažovanje Amerikanaca prve i druge generacije koji poseduju znanje jezika i kulture i dobro razumeju pretnje sa kojima se suočavamo.»

Ni predsednik Buš ni Majk Mekonel nisu direktno razmotrili pitanje prisustva Al-Kaide na pakistansko-avganistanskoj granici. Na brifingu za novinare, portparol Bele kuće Toni Snou takodje je odbio da detaljno komentariše tu temu, ali je odlučno odbacio ideju da se Bušova administracija ne koncentriše dovoljno na otkrivanje i razbijanje terorističke mreže.

«Oni su bili sasvim dezorganizovani. Ali je takodje jasno da su to odlučni ljudi koji će pokušati da se reogranizuju, a mi smo podjednako odlučni u nameri da ih uhvatimo.»

Snou dodaje da je Al-Kaida amorfna organizacija koja često menja mesto boravka. On navodi da ta organizacija ostaje velika teroristička pretnja, a da administracija nastavlja da preduzima sve neophodne korake kako bi se suočila sa tom pretnjom.


XS
SM
MD
LG