Linkovi

Da li je tehnologija ključni odgovor za smanjenje gasova staklene bašte?


U nedavnom izveštaju eksperata Ujedinjenih nacija zaključeno je da globalno zagrevanje predstavlja ozbiljan problem.

Američki Kongres kritikuje dosadašnju politiku administracije u toj oblasti i razmatra alternativna rešenja, dok se predsednik Buš zalaže za nove tehnologije. Poslovni lideri i korporacije takodje govore o prelasku na “zelene” tehnologije i proizvode.

Vodeći stručnjaci su većinom zaključili da se naša planeta zagreva zbog aktivnosti ljudi. Oni se slažu da emisije ugljen-dioksida treba ograničiti. Potrebna je akcija vlada poslovnih kompanija i pojedinaca. Očigledno je da treba voziti manje, koristiti javni prevoz, štedeti energiju kontrolisati instalacije u kući.

U Americi je u porastu takozvana “zelena” gradnja. Nove kuće će koristiti oko 30 odsto manje energije od konvencionalnih. Ipak, proizvodnja energije i izduvni gasovi su medju glavnim izvorima zagrevanja. Evo šta kaže direktor korporacije “Dženeral Electric”, Džefri Imelt.

“Verujemo da je tehnologija ključni odgovor za smanjenje gasova staklene bašte i istovremeno povećanje produktivnosti. “

Predstavnik energetske kompanije “Pasifik Gas”, Piter Darbi smatra da razvoj novih tehnologija zadovoljava i ekonomsku logiku.

“Čvrsto verujemo da klimatske promene mogu da budu kontrolisane na način koji će doprineti ekonomskom rastu, a ne ekonomskom riziku.”

Ipak, mnogi strahuju da se ništa neće desiti bez odlučne akcije vlade, ali Džon Toping iz neprofitnog “Instituta za klimu” kaže da obični gradjani takodje mogu da odigraju važnu ulogu.

“Potrebno je da usmerimo investicije ka čistim energijama, a to ćemo uspeti ako se, kao potrošači, opredelimo za efikasnije energetske proizvode.”

XS
SM
MD
LG