Linkovi

Buš pozvao Amerikance da se inspirišu životom Džordža Vašingtona


Hladnog februarskog jutra, 43. predsednik SAD odao je počast prvom američkom predsedniku.

“Najbolje što Amerika ima odražava se u njegovom duhu, a naše najveće nade u njegovom karakteru. ”

Stojeći kraj voljene kuće predsednika Vašingtona, u Mount Vernonu, nedaleko od prestonice, predsednik Buš je govorio o “ocu nacije”.

“ Njegovo poštenje i hrabrost su postali legendarni. Deca se uče da slave njegovo ime, dok lideri u njemu traže snagu i nadahnuće u neizvesnim vremenima.”

Na Dan predsednika--u SAD se odaje počast dvojici lidera koji su predvodili zemlju u vremenima iskušenja: Džordžu Vašingotnu i Abrahamu Linkolnu.

Ove godine se takodje obeležava Vašingtonov 275. rodjendan. Džordž Vašington je bio centralna ličnost u borbi Amerike za nezavisnost od Britanije, prvo kao vojnik , a zatim kao državnik. Predsednik Buš je rekao da je tokom svog života Džordž Vašington čvrsto verovao u univerzalnost slobode.

“ Danas se mi borimo u novom ratu braneći našu slobodu, narod i način života. Dok radimo na unapredjenju slobode širom sveta, podsećamo se da je otac naše zemlje verovao da slobode stečene u našoj revoluciji nisu bile namenjene samo Amerikancima.”

Mount Vernon leži kraj reke Potomak, na suprotnoj obali od glavnog grada koji nosi vašingtonovo ime. Vašington je sahranjen na svojoj farmi, koja je obnovljena i sada je posećuje oko milion ljudi godišnje.

XS
SM
MD
LG