Linkovi

Koštunica smatra da će Savet bezbednosti odbaciti predlog Ahtisarija


Pred pregovore o statusu Kosova u Beču, srpska strana više se bavi predviđanjem kako će se na kraju procesa izjasniti Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Premijer Vojislav Koštunica ocenio je da će Savet bezbednosti odbaciti kao protivpravan i nelegitiman svaki predlog Martija Ahtisarija, kojim se prekrajaju granice i rasparčava Srbija, jer je, smatra on, nezamislivo da Ujedinjene nacije svojoj državi-članici otimaju teritoriju. Koštunica je ukazao da Marti Ahtisari najavljuje da od ozbiljnih pregovora u Beču i postizanja kompromisa nema ništa i da će on svoj postojeći predlog proslediti Savetu bezbednosti.

Već sada izvestan neuspeh Ahtisarija predstavljao bi prekretnicu i otvorio put za prave pregovore i kompromisno rešenje, rekao je Koštunica, dodajući da to rešenje podrazumeva poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, uz pronalaženje dogovorenog i odgovarajućeg stepena autonomije Kosova unutar Srbije.

Međutim, poslanica koalicije stranaka okupljenih oko Liberalno demokratske partije Vesna Pešić smatra da vlasti u Beogradu traže nešto što ne mogu da dobiju i da Kosovo suštinski odavno ne pripada Srbiji. Nema šanse da Srbija zadrži Kosovo, jer ga je izgubila u ratu, rekla je Vesna Pešić i založila se za potpuno novi pristup Srbije kosovskom problemu koji podrazumeva da se Srbima na Kosovu obezbede što pristojniji uslovi za život i da se radi na pomirenju sa Albancima.

XS
SM
MD
LG