Linkovi

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs razgovarala sa Abasom


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs se zasebno sastala sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom i izraelskim premijerom Ehudom Olmertom pred sutrašnji zajednički samit. Izraelski premijer je izjavio da su se on i predsednik Buš složili da bojktotuju novu palestinsku vladu ukoliko ona ne prizna Izrael.

Državni sekretar Rajs se sastala sa predsednikom Abasom, ali je konferencija za štampu koja je trebalo da usledi nakon tih razgovora otkazana i učesnici su napustili sastanak bez komentara. Pre razgovora, sekretar Rajs je rekla da će diskutovati o podeli vlasti izmedju Abasovog pokreta Fatah i Hamasa koja treba, u roku od nekoliko nedelja, da dovede do formiranja vlade nacionalnog jedinstva. U kratkoj izjavi ona je izrazila nadu da bi sutrašnji samit sa Mahmudom Abasom i Ehudom Olmertom mogao da ublaži zategnutosti:

”Nadam se da će ovaj trostrani sastanak biti prilika da ispitamo sadašnju situaciju, ponovo se posvetimo tekućim sporazumima i počnemo da istražujemo i razmatramo politički i diplomatski horizont. Veoma se radujem tom sastanku.“

Državni sekretar je izjavila da se njena tekuća poseta odigrava u komplikovanom trenutku, umanjivši time očekivanja o bilo kakvom prodoru u cilju oživljavanja izraelsko-palestinskih mirovnih nastojanja. Kondoliza Rajs je doputovala u Izrael i na palestinske teritorije nekoliko dana pošto su se Mahmud Abas i lideri Hamasa složili da formiraju vladu nacionalnog jedinstva - na čijem će čelu biti premijer iz redova Hamasa, Ismail Hanije. Taj sporazum je usledio nakon dogovora o podeli vlasti izmedju Fataha i Hamasa, kojim je posredovala Saudijska Arabija. Pomenuti potez ima za cilj okončanje sukoba medju frakcijama i formiranje vlade koja bi mogla da okonča medjunarodne sankcije palestinskim vlastima, zavedene pošto je Hamas odbio da prizna Izrael. Osvrnuvši se na svoj sastanak sa državnim sekretarom, Kondolizom Rajs, predsednik Abas je rekao da će nova palestinska vlada biti predmet sutrašnjih razgovora sa Ehudom Olmertom:

Abas je rekao da će ovi razgovori takodje biti fokusirani na pokušaj da se ožive zastali izraelsko-palestinski pregovori koji će, kako je rekao, biti njegov najviši prioritet. Palestinski lider je rekao da bi novoj vladi trebalo dati šansu, jer je ona od vitalne važnosti za okončanje sukoba izmedju njegovog pokreta Fatah i Hamasa. Izraelski funkcioneri ističu da je nova palestinska vlada nacionalnog jedinstva neprihvatljiva, jer ne ispunjava tri preduslova koje su postavili Izrael i takozvani bliskoistočni kvartet, medju kojima je i priznanje Izraela. U medjuvremenu, izraelski premijer Ehud Olmert je izjavio da nova palestinska vlada mora da prizna Izrael, odrekne se nasilja i prihvati ranije mirovne sporazume.

Olmert je rekao da su on i predsednik Buš razgovarali telefonom i složili se da bojkotuju svaku novu vladu koja ne prihvati te zahteve. Državni sekretar Rajs je juče saopštila da nova palestinska vlada mora da izadje u susret medjunarodnim preduslovima da bi bila priznata, ali je ukazala da još nije doneta odluka o bojkotovanju te vlade, pošto ona tek treba da bude formirana.

XS
SM
MD
LG