Linkovi

Kina ima najveći procenat studenata koji se ne vraćuju kućama


Mnoge istočnoevropske zemlje, među kojima i Srbija, suočene su sa problemom da njihovi najtalentovaniji studenti, posle studiranja u inostranstvu, najčešće tamo i ostaju. Međutim, to se događa i u zemljama u snažnom razvoju, kao što je Kina.

Statistički podaci Ministarstva javne bezbenosti pokazuju da se dve trećine od oko milion kineskih studenata, koji su od 1980. otišli na studije u inostranstvo, nije vratilo kućama. Vlada kaže da je ta stopa veća nego u bilo kojoj drugoj zemlji. Direktor Centra za kineske transnacionalne odnosa pri Univerzitetu nauke i tehnologije, u Hong Kongu, Dejvid Cvajg, kaže da su viši životni standard i bolje mogućnosti zaposlenja u inostranstvu privlačniji kineskim studentima od borbe sa konkurencijom kod kuće.

“Studenti koji se ne vraćaju, to čine delimično zbog toga što smatraju da neće moći da nađu dobro radno mesto. Od Kine zavisi da li će moći da proširi dobre mogućnosti za zaposlenje u obrazovnom, naučno-istraživačkom i drugim sektorima, kako bi ljudi videli da se isplati da se vrate u svoju zemlju i pronađu zaposlenje.”

Cvajg kaže da neke zemlje kao što su Kanada i Australija, koje primaju veliki broj kineskih studenata, relativno lako dozvoljavaju da kineski diplomci ostanu u tim zemljama. Kineski državni mediji javljaju da sve veći broj mladih Kineza odlazi u inostranstvo na studije i rad. Isti mediji navode da od 2002. godine više od 100.000 studenata godišnje odlazi iz zemlje, što je skoro udvostručilo celokupan broj kineskih studenata u inostranstvu.

Međutim, Cvajg kaže da bi se više njih vraćalo kada bi zaključili da su im dugornočni izgledi bolji kod kuće, nego u inostranstvu.

”Ako kineska ekonomija nastavi da raste, biće više mogućnosti za zaposlenje u Kini. U mnogim slučajevima, kineski profesionalci će zaključiti da oni mogu da budu uspešni na Zapadu samo do izvesne tačke, ali ne dalje. Dugoročne mogućnosti mogle bi za njih da budu bolje u Kini.”

Stručnjaci kažu da će sa integirsanjem kineske privrede u svetsku ekonomiju, kineski studenti koji su studirali i imaju radno iskustvo u inostranstvu, imati važnu ulogu i obezbeđivati presudno iskustvo i ekspertizu u okviru radne snage te zemlje.

XS
SM
MD
LG