Linkovi

Buš: Severna Koreja mora da se pridržava medjunarodnog sporazuma


Predsednik Buš je juče razgovarao telefonom sa kineskim predsednikom Hu Djintaom i čestitao mu na ulozi Kine u postizanju ovog sporazuma. Zvaničnici Bele kuće navode da je predsedni poručio kineskom lideru da je sada na severnokorejskom vodji Kim Džong Ilu da ispoštuje zahteve iz sporazuma.

Pjongjang je pristao da zatvori svoje nuklearne objekte u roku od 60 dana i da dozvoli inspektorima da verifikuju taj proces. Za uzvrat, Severna Koreja će dobiti 50 hiljada tona goriva od Južne Koreje. Nakon što na proverljiv način obustavi sve svoje nuklearne programe Severna Koreja će dobiti dodatnu ekonomsku, humanitarnu i energetsku pomoć.

Neki od političkih protivnika predsednika Buša kritkovali su sporazum, rekavši da je on mogao da bude zaključen još pre četiri godine, pre nego što je Severna Koreja testirala nuklearnu bombu. Sporazum su kritikovali i neki politički saveznici predsednika tvrdeći da se njime suviše izlazi u susret Pjongjangu ublažavanjem finansijskog pritiska. Portparol Bele kuće Toni Snou odbacio je te kritike rekavši da Bela kuća i Stejt department nastoje da bolje objasne sporazum javnosti. Jedan od zamenika savetnika za nacionalnu bezbednost Eliot Ejbrems uputio je više e-mail poruka dovodeći u pitanje odredbu sporazuma prema kojoj će SAD započeti proces skidanja Severne Koreje sa liste država koje sponzorišu terorizam. Snou je rekao da je Ejbrems dobio adekvatan odgovor.

“On je imao isto pitanje kao i mnogi drugi - da li se radi o političkom sporazumu u smislu - ako dodjete na pregovore biće vam sve oprošteno i bićete skinuti sa liste. Medjutim, to nije slučaj,” rekao je Snou.

Bivši američki ambasador u UN, kojeg je postavio predsednik Buš, Džon Bolton, takodje je kritikovao sporazum sa Severnom Korejom rekavši da protivreči osnovama prethodnog američkog pristupa Severnoj Koreji. Predsednik Buš je u sredu na konferenciji za novinare odlučno odbacio Boltonove kritike. Sporazum sa Severnom Korejom je podržan i rezolucijom Saveta bezbednosti UN, usvojenom u oktobru, a predsednik Buš je u razgovoru sa kineskim predsednikom Hu Djintaom naglasio potrebu da se ta rezolucija u potpunosti primeni.

XS
SM
MD
LG