Linkovi

Za zločin na Ibarskoj magistrali, devetorici više od 99 godina zatvora


Okružni sud u Beogradu osudio je devetoricu optuženih za ubistvo četvorice pripadnika SPO-a i pokušaj ubistva lidera te stranke Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali 1999. godine, kao i za pomaganje u tom zločinu, na kaznu zatvora u ukupnom trajanju od 99 godina i devet meseci, a dvojicu optuženih je oslobodio.

Bivši komandant JSO Milorad Ulemek Legija i pripadnik te jednice Nenad Ilić, osuđeni su na po 15 godina zatvora.Pripadnici JSO Duško Maričić, Branko Berček, Nenad Bujošević i Leonid Milivojević, osuđeni su na po 14 godina zatvora. Za pomaganje izvršiocima posle ubistva, bivši direktor Savezne uprave carine Mihalj Kertes osuđen je na tri godine i pet meseci zatvora. Nekadašnji načelnik republičke Uprave saobraćajne policije Dragiša Dinić osuđen je na godinu i sedam meseci zatvora, a bivši šef beogradske Uprave saobraćajne policije Vidan Mijailović na devet meseci. Bivši načelnik Državne bezbednosti Radomir Marković oslobođen je optužbe za ubistvo, ali je osuđen na osam godina zatvora zbog pomaganja učiniocima posle izvršenog krivičnog dela. Nekadašnji načelnik beogradskog Centra državne bezbednosti Milan Radonjić i bivši šef beogradskog SUP-a Branko Đurić, oslobođeni su optužbe da su pomagali u ubistvu.

Na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999. godine poginuli su Veselin Bošković, Zvonko Osmajlić, Vučko Rakočević i Dragan Vušurović, a lider stranke Vuk Drašković je zadobio povrede. Ovo je treća presuda optuženima za ubistvo na Ibarskoj magistrali, jer je Vrhovni sud Srbije, rešavajući po žalbama, ranije ukinuo prethodne dve presude.

XS
SM
MD
LG