Linkovi

Usvojena rezolucija protiv plana predsednika Buša za povećanje trupa u Iraku


Posle četvorodnevne debate, Predstavnički dom izglasao je sa 246 prema 182 glasa neobavezujuću rezoluciju kojom se izražava protivljenje planu predsednika Buša za slanje dodatnih trupa u Irak.

Dok je Predstavnički dom odobrio ovu kontroverznu rezoluciju, Senat će sutra preduzeti proceduralno glasanje o istom predlogu, kojim se izražava protivljenje planu predsednika Buša, ali istovremeno izražava podrška onima koji služe ili su služili u Iraku.

U medjuvremenu, strategija demokrata postala je jasnija, kada je predsedavajući uticajnog Pododbora za odbrambene izdatke, demokratski kongresmen Džon Murta, izneo uslove za planirano slanje trupa. Pored zahteva da jedinice koje se šalju u Irak budu u potpunosti pripremljene u smislu obuke i opreme, Murta je predložio još tri mere.

Period proveden kod kuće, izmedju dva slanja u borbene zadatke u Irak, trajao bi najmanje godinu dana, a period na zadatku ne bi mogao da traje duže od jedne godine. Pentagonu bi pored toga bilo zabranjeno da koristi poseban program koji je omogućavao jednostrano produžavanje ugovora vojnicima.

Republikanski lideri u Predstavničkom domu pokušavajui da dokažu da taj predlog demokrata u stvari znači presecanje svakog finansiranja vojnih operacija u Iraku. Emotivniost debate porasla je kada je republikanac Stiv King optužio demokrate da idu na ruku teroristima:

Ako gospodin Murta i ljudi oko njega budu uspešni u postepenom zavrtanju naših resursa, onda će Osama bin Laden zaključiti: Ako nastavimo da napadamo Amerikance oni će otići iz Avganistana, kao što su otišli iz Vijentama, Libana, Mogadiša i Iraka.“

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi kaže da ta debata odražava stav da svi članovi Kongresa, bez obzira na stranku, u potpunosti podržavaju vojnike. Pošto je pozvala članove da minutom ćutanja odaju poštu američkim vojnicima poginulim u Iraku ona je izjavila da demokrate nameravaju da prisile promenu kursa:

Ulozi u Iraku suviše su visoki da bismo mogli da ponovo koristimo predloge koji imaju male šanse za uspeh. Današnja dvostranačka rezolucija možda je neobavezujuća ali ona predstavlja snažnu poruku da smo mi, u Kongresu, predani zaštiti i podršci našim vojnicima.“

Predstavnik Bele kuće Toni Snou ovako je to prokomentarisao na brifingu u Beloj kući:

Članovi Kongresa preduzimaju hazarderski potez, jer tipuju na poraz. Predsednik ima plan za uspeh, koji je potpuno usmeren u tom pravcu.“

Usvajanje rezolucije u Predstavničkom domu predstavlja uvod za retku sednicu u Senatu, gde demokrate nameravaju da pokrenu debatu o njoj, dok republikanci u Senatu tvrde da bi taj dom Kongresa trebalo da raspravlja o rezoluciji kojom se izražava protivljenje svakoj meri za smanjenje finansiranja operacija u Iraku.

XS
SM
MD
LG