Linkovi

Shefer potvrdio podršku planu za Kosovo izaslanika Marti Ahtisarija


Danas je prvi čovek vojnog saveza, Jap de Hop Shefer, potvrdio podršku saveznika planu za Kosovo specijalnog izaslanika Marti Ahtisarija, u čemu, kako kaže, postoji jedinstvo stavova sa Evropskom unijom; Finski diplomata je, sa svoje strane, nakon današnjeg razgovora sa NATO ambasadorima izjavio da, i pored činjenice što ne veruje u čuda, treba dati šansu razgovorima dve strane, novim predlozima, o čemu će konačno da se izjasni Savet bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Tek što se vratio iz Prištine, generalni sekretar NATO, Jap de Hop Shefer je primio specijalnog izaslanika Marti Ahtisarija, koji je imao priliku da se obrati i ambasadorima Alijanse- podrška planu i jedinstvo stavova NATO i EU, poruka je koju je nakon sastanka novinarima preneo prvi čovjek Saveza Jap de Hop Shefer:

"Na sastanku smo vidjeli veoma snažnu podršku predlogu koji je prezentovao predsednik Ahtisari, što je veoma važno. Zato što, ne samo u Evropskoj uniji, već i u NATO postoji podrška, postoji dakle jedinstvo podrške predlogu, ali postoji i jedinstvo da se rešenje treba naći u odredjenom vremenskom roku, u tom svetlu je i vremenski okvir predsednika
Ahtisarija naišao na snažnu podršku".

Kada je u pitanju vreme i realnost, specijalni izaslanik Ahtisari je, kako kaže, uveren da se završnica ne može odgadjati unedogled te da, kada je riječ o sastanku 21. ovog meseca u Beču, ne treba verovati u čuda:

"Ja imam svoje sumnje i ne verujem u čuda. Ali želeo sam da pružim stranama šansu da se sastanu još jednom- proći ćemo kroz plan koji sam predložio, saslušaću ih i biće dobro ako čujemo neku novu ideju ili pojašnjenje. Čak i mi koji smo ga sačinili mislimo da se ponešto može reći jasnije nego što smo mi to učinili. Uz to, mislim da postoji i generalna podrška medjunardone zajednice da se dve strane još jednom sastanu. Medjutim, ovo ne može da bude beskonačan proces, jer mislim da, u jednoj fazi treba da zaključimo: to je to, do ove tačke smo mogli da dodjemo i da tada sačinimo izveštaj generalnom sekretaru UN i Savetu bezbednosti".

NATO će u svemu tome dati svoj doprinos, obećao je još jednom njegov generalni sekretar, koji je podsetio da je juče u Prištini naglasio da niko ne smije verovati da se nasiljem može doći do bilo kakvog rešenja, kao i da se iz mogućih rešenja isključi ono koje bi imalo za posledicu podelu Kosova.

“Napori predsednika Ahtisarija koji će se, nadati se, okončati rezolucijom Saveta bezbednosti, naći će rešenje za takav status Kosova gde će svi ljudi da žive zajedno, u miru i bezbednosti. Ali juče sam domaćinima u Prištini naglasio i to da je za sve stanovnike Kosova najvažnije da im se popravi životni standard, da imaju posao, obrazovanje, infrastukturu, razvoj".

Specijalni Izaslanik Ahtisari je upitan da li njegov predlog daje dovoljne garancije Srbima, izjavio kako se dve trećine plana bave upravo tom temom i da plan nudi dovoljne garancije onima koji žele da se vrate, a ukoliko neko i tada bude hteo da napusti Kosovo, učiniće to ne zbog bezbednosti, već iz nekih drugih razloga.

XS
SM
MD
LG