Linkovi

Frid: SAD će nastaviti da podržavaju evroatlantske aspiracije Srbije


Srpska ambasada u Vašingtonu sinoć je u hotelu Vilard Interkontinental priredila prijem povodom Dana državnosti i obeležavanja 125 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD. Srpske i američke diplomate ukazale su na istorijat dobrih odnosa i partnerstva, izražavajući nadu da će se bilateralni odnosi produbiti i učvrstiti u budućnosti.

Pre 125 godina, SAD i Kneževina Srbija su posle višegodišnjih pregovora potpisale dva ugovora kojima je obeležen početak zvaničnih diplomatskih i trgovinskih odnosa. Ambasador Srbije u Vašingtonu Ivan Vujačić istakao je da od tada, srpsko američke odnose odlikuje uravnoteženost, prijateljstvo i uzajamno poštovanje.

«Užasna decenija 90-ih bila je zastranjivanje, i treba da se tako doživljava. Od demokratske revolucije 2000. godine naši su se odnosi značajno unapredili. Ne samo što smo rešavali probleme nasledjene iz prethodne decenije, već smo obnovili trgovinske odnose, i videli porast američkih investicija, u čemu je kompanija US Steel jedan od svetlih primera uspeha i saradnje.»

Ambasador Vujačić dalje je ukazao na jačanje srpsko-američke vojne saradnje, američku podršku srpskom članstvu u Parnterstvu za mir i uspon u odnosima sa članovima američkog Kongresa. On je izrazio nadu da će srpsko-američki odnosi nastaviti da se produbljuju i jačaju, zaključujujući da srpski i američki narod povezuje vera u ideal demokratije.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Danijel Frid, izjavio je da će SAD nastaviti da podržavaju evropske i evroatlantske aspiracije Srbije.

«Nismo i ne treba da sasvim zanemarimo teške 90-godine, ali delim mišljenje ambasadora Vujačića da je to bio izuzetak, zastranjenje u našim odnosima, i verujem da je to bilo zastranjivanje u srpskoj istoriji, njenoj evropskoj prošlosti. Zbog našeg uverenja u srpsku evropsku orijentaciju moja vlada je podržala, a pošteno je reći i utrla put da NATO Srbiji ponudi članstvo u Parnterstvu za mir, prvi korak u onome što se nadam da će biti niz koraka na putu Srbije ka transatlantskim integracijama.»

U izjavi za Glas Amerike, načelnik biroa Nacionalne garde SAD, general-potpukovnik Stiven Blam rekao je da prijateljstvo srpskog i američkog naroda traje mnogo duže od formalnog uspostavljanja diplomatskih odnosa 1882. godine, i ukazao na sadašnji razvoj vojnog partnerstva Beograda i Vašingtona.

«Svaki put kada dve demokratije saradjuju na uzajamnom i istinskom partnerstvu, u kome oba partnera daju svoj doprinos, to je situacija koja može da donese samo korist obema našim zemljama. Ovo je zaista situacija u kojoj prednosti imaju i Srbija i SAD jer nas povezuje zajednička želja za demokratijom, slobodom i samoopredeljenjem.»

General Blam je najavio planove da će u maju biti domaćin sastanka o regionalnoj saradnji koja će biti održana u nekoj od zemalja regiona, a možda i samoj Srbiji. Na skupu će učestvovati vojni lideri zemalja koje i imaju programe partnerstva sa Nacioalnom gardom.


XS
SM
MD
LG