Linkovi

Podgorica ne očekuje tužbu Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde


Predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić rekao je danas da ne očekuje tužbu Hrvatske protiv Crne Gore pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, zbog dešavanja na Dubrovačkom ratištu.

To pitanje aktuelizovano je nakon što je objavljeno da bi Crna Gora dio ratne odštete Hrvatskoj mogla isplatiti i dodjelom vlasničkog udjela u Jadranskom brodogradilištu Bijela.

Krivokapić je istakao da je tužba Hrvatske nepotrebna, kada postoji dobra politička volja da se to pitanje riješi.

Upitan da li je moguće plaćanje odštete Hrvatskoj putem akcija u državnim firmama, Krivokapić je rekao da u konkretnom slučaju nije riječ o ratnoj odšteti, podsjećajući da je u julu 2005. godine sklopljen Memorandum o razumijevanju, koji govori o želji Crne Gore da, na osnovu bar moralne odgovornosti, da moralnu i materijalnu satisfakciju dubrovačkom području.

"To je stvar dogovora dvije Vlade i razumijevanja na jednoj i drugoj strani, a ne međunarodno-pravnog sporenja", naveo je predsjednik crnogorskog parlamenta.

Prema njegovim riječima, to je način da se zatvori ružna stranica hrvatskih i crnogorskih odnosa.

Reagovala je Narodna stranka koja je saopštila da je netačna Krivokapićeva ocjena da je Hrvatskoj prioritetna moralna u odnosu na materijalnu satisfakciju. Narodnjaci navode da je tu Krivokapićevu tvrdnju negirao i ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Petar Turčinović.

Liberalna partija optužila je predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića da pokušava da relativizuje crnogorsku odgovornost za dešavanja na Dubrovačkom ratištu, ocjenjujući da je to bježanje od istine i doprinos obmanjivanju građana Crne Gore.

“Iz ovakve izjave Krivokapića jasno proizilazi da on čini sve kako bi dosadašnja i buduća materijalna davanja Crne Gore Hrvatskoj nazvao bilo kako drugačije, ali ne i ratnom štetom, što je suprotno zdravom razumu”, navodi se u saopštenju LP-a.

Hrvatski Poslovni dnevnik objavio je da bi Crna Gora dio ratne odštete Hrvatskoj mogla isplatiti i dodjelom vlasničkog udjela u Jadranskom brodogradilištu Bijela.

XS
SM
MD
LG