Linkovi

Griboski: Ahtisarijev plan krši načela Povelje Ujedinjenih nacija


Predsednik Instituta za veru i javnu politiku, Džozef Griboski, uputio je pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, Banu Ki Munu, povodom nacrta plana specijalnog izaslanika Svetske organizacije Martija Ahtisarija za budući status Kosova. U razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem, Griboski je izneo sadržaj i razloge za upućivanje tog pisma.

GRIBOSKI: “Mada se u nedavno podnetom nacrtu izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija ne pominju nezavisnost Kosova, niti suverenitet Srbije, koncept nezavisnosti prožima tekst tog dokumenta i predviđa mogućnost da se Kosovo, između ostalog, učlani u međunarodne organizacije i ima svoju zastavu i nacionalnu himnu, što su elementi rezervisani za suverene države. U našem pismu smo hteli da izrazimo zabrinutost i podsetimo generalnog sekretara Ujedinjenih nacija na važnost načela povelje te organizacije. Po našem mišljenju, svaka klauzula u Ahtisarijevom dokumentu koja implicira nezavisnost, predstavlja kršenje državnog suvereniteta i nepovredivost granica, odnosno nekih od elementarnih načela Povelje svetske organizacije.”

GLAS AMERIKE: Kako bi moguća nezavisnost Kosova mogla da se odrazi na sam koncpet državnog suverniteta i bezbednost?

GRIBOSKI: “Nezavisno Kosovo bi bilo problem ne samo za evropsku ili svetsku bezbednost, nego i za sve suverene zemlje koje imaju manjinske zajednice koje smatraju da su izolovane ili specifične u odnosu na državu čiji su sastavni deo. Te zajednice će pojačati akcije ka nezavisnosti, a to može da bude slučaj Baskije u Španiji, Mađara u Rumuniji, Kalestana u Indji, Kurdistana u Iraku, itd. Nezavisnost Kosova će predstavljati izazov za koncept suverniteta. Lično bi me manje brinulo da Kosovo samoinicijativno proglasi nezavisnost i da ga pojedinačne države priznaju, nego mogućnost da međunarodna zajednica, otelotvorena u Ujedinjenim nacijama, priznavanjem nezavisnosti Kosova podrži direktno kršenje ne samo svojih principa, nego i samog koncpeta suverniteta otkako je on formulsan.”

GLAS AMERIKE: Šta očekuje međunarodnu zajednicu u procesu rešavanja budućeg statusa Kosova?

GRIBOSKI: “Međunarodna zajednica je suočena sa dva veoma značajna pitanja, na međunarodnom i lokalnom planu. Međunarodni izazovi ne samo da su uzdrmali pitanje koncepta suvereniteta i menjanja granica, već su doveli i do širenja vahabizma i ekstremnog islamizma, što se odnosi i na Kosovo. Na lokalnom planu, postavlja se pitanje kako usaglasiti legitimne zahteve Srbije i težnju kosovskih Albanaca ka nezavisnosti. Iznenađuje me da je međunarodna zajednica razmatrala samo dve opcije - nezavisnost i visoki stepen autonomije. Smatram da postoji i treća, kao što je, recimo, status Portorika kao teritorije u sastavu Sjedinjenih Država, ali pod samostalnom upravom, sa potpunom kontrolom svojih unutrašnjih poslova. Portoriko ima kontrolu nad policijom, lokalnom ekonomijom, fiskalnom politikom, obrazovanjem i druge aspekte samouprave, dok su Sjedinjene Države nadležne za odbranu, spoljnu politiku i bezbednost. Liberalnije kosovske snage bi, na primer, mogle da budu obučene da služe zajedno sa srpskim snagama radi većeg jedinstva i bezbednosti te pokrajine. Nema razloga da se ne uzme u razmatranje takva opcija za Kosovo, jer bi ona na praktičnom planu mogla da zadovolji i kosovske Albance i Srbe, koji bi uglavnom dobili ono što traže - samostalnu upravu za Kosovo, pod veoma labavim suverenitetom Srbije.”

XS
SM
MD
LG