Linkovi

Predsednik SAD najavljuje prolećnu ofanzivu protiv Talibana


Predsednik Buš je izjavio da će Sjedinjene Države i NATO na proleće započeti ofanzivu protiv terorista i boraca Talibana u Avganistanu. Saradnica Glasa Amerike Pola Vulfson izveštava iz Bele kuće:

Predsednik Buš kaže da će u predstojećim mesecima, kada se otope sneg i led u Avganistanu, NATO započeti ofanzivu.

”Taliban i Al Kaida se pripremaju za nove napade. Naša strategija nije da se branimo već da ih napadamo. Ovog proleća biće sprovedena nova NATO ofanziva u Avganistanu.“

Predsednik je dodao da će za to nastojanje biti potrebne dodatne trupe i resursi i apelovao na sve saveznice u NATOu da pomognu. On je takodje pozvao neke članice saveza da ukinu preduslove da se njihove snage nalaze samo u relativno bezbednim oblastima.

”Saveznici moraju da ukinu ograničenja za snage koje pošalju, kako bi NATO komandanti imali potrebnu fleksibilnost da poraze neprijatelja, gde god da se on nadje.“

Sjedinjene Drave su vršile pritisak na NATO saveznice tokom sastanka ministara odbrane u Španiji, ranije ovog meseca, da pošalju dodatne vojnike u Avganistan. Medjutim, nekoliko evropskih saveznica navodi da se previše veliki naglasak stavlja na vojno rešenje. Predsednik Buš je rekao da Sjedinjene Države obavljaju svoj deo posla.

”Naredio sam povećanje američkih snaga u Avganistanu. Produžili smo boravak 3200 vojnika koji su sada u toj zemlji za još četiri meseca, i poslaćemo im zamenu koja će za dogledno vreme održati njihov broj na istom nivou.“

U govoru održanom u Američkom Enterprise institutu, privatnoj političko-istraživačkoj grupi, predsednik je rekao da rat u Avganistanu ne privlači toliku pažnju u Sjedinjenim Državama kao konflikt u Iraku.

Medjutim, on je dodao da je važno imati na umu da je pre samo pet godina avganistanski narod živeo u, kako je rekao, totalitarnoj noćnoj mori. On je istakao da je napredak u toku, navodeći izbor demokratske vlade, otvaranje novih prilika za avganistanski narod i izgradnju puteva i druge infrastrukture u zemlji koja nosi duboke rane.

Predsednik Buš je rekao da su napadi eskalirali tokom 2006. godine i da je to bila najteža godina od kako su Amerikancima predvodjene snage zbacile Taliban sa vlasti.

Medjutim, on je dodao da NATO pomaže avganistankom narodu, obukom tamošnjih bezbednosnih snaga, poboljšanjem sposobnosti obaveštajnih snaga i uvodjenjem preko potrebnih komunalnih službi u pokrajinama.

On je takodje rekao da Avganistan i susedni Pakistan moraju da saradjuju u cilju obustave nasilja i napada ekstremista preko zajedničke granice. Buš je istakao da će ostati u stalnom kontaktu sa avganistanskim i pakistanskim liderima kako bi ih podsećao na njihove obaveze.

XS
SM
MD
LG