Linkovi

Nastavlja se operacija američkih i vladinih snaga u iračkoj prijestonici


Nastavlja se zajednička operacija američkih i iračkih vladinih snaga u Bagdadu, čiji je cilj sprečavanje sektaškog i pobunjeničkog nasilja u prijestionici.

Američki vojni portparol, potpukovnik Skot Bleihvel, rekao je novinarima da su u toku akcije potrage za pobunjenicima i čišćenja bagdadskih kvartova i da su postavljeni punktovi na kojima se pretražuju vozila.

Potpukovnik Kristofer Garver rekao je istovremeno agenciji Reuters da je u srijedu uveče počela primjena plana zatvaranja državne granice prema Siriji i Iranu.

Irak je objavio da će granica biti privremeno zatvorena 72 sata.

Na jugu Iraka, britanske trupe blokirale su prilaze Basri u namjeri da zaustave dostavu oružja i municije preko tog lučkog grada.

Potvrđeni su i navodi američkih vlasti da je radikalni šiitski klerik Moktada Al Sadr u Iranu. Savjetnik iračkog premijera Sami al-Askari rekao je da je Al Sadr na kratko otputovao u Iran, odbacujući navode da je prebjegao.

U al Mašru, južno od Bagadada, američke i iračke vladeine snage ubilče su jednog i uhapsile nekoliko vođa šiitske Mahdi armije, paravojske lojalne Al Sadru.

Od utorka je širom Iraka poginulo sedam američkih vojnika, objavila je komanda koalicionih snaga u Bagdadu.

Debata o Bušovom planu se nastavlja

Debata u Predstavničkom domu o neobavezujućoj rezoluciji kojom će se Kongres usprotiviti predsjednikovom planu za slanje vojnog pojačanja u Irak ušla je u treći dan.

Desetak republikanaca se, tokom jučerašnje rasptrave, pridružilo kritikama predsjednikovog plana. Među njima i predstavnik iz Pensilvanije, Fil Ingliš /Phil English/ koji je rekao da ga brine preopterećenje američke vojske, ali i predanost same iračke vlade.

Glasanje o rezoluciji koja bi, kako se očekuje, trebalo da bude usvojena većiniom glasova očekuje se u petak.

Predsjednik je juče rekao da svak ima pravo na mišljenje, ali je upozorio da se neobavezujuća rezolucija ne bi smjela pretočiti u obavezujući akt, kojim bi se ograničilo finansiranje slanja novih vojnika u Irak.

XS
SM
MD
LG