Linkovi

Deci najbolje u Švedskoj, Danskoj i Finskoj, SAD i Britanija na dnu liste


U novoj studiji Dečijeg fonda Ujedinjenih nacija rangira se blagostanje dece u dvadeset-jednoj zemlji sveta, i to u grupi najbogatijih. Najveća ocena je data Švedskoj, Danskoj i Finskoj, dok su Britanija i SAD na kraju liste. Dopisnik "Glasa Amerike" iz Ženeve, Lisa Šlajn, ukazuje da se radio o prvoj sveobuhvatnoj studiji o kvalitetu detinjstva u industrijalizovanim zemljama sveta.

U studiji se ispituje šest oblasti, kojima se meri kvalitet života dece. Obuhvaćeni su obrazovanje, zdravstvo, bezbednost, odnosi u porodici i sa vršnjacima, ponašanje i rizici, kako mladi ocenjuju kvalitet života i - siromaštvo. Britanija i SAD su dobile slabe ocene u pet od šest kategorija, dok su na vrhu rang liste Holandija i skandinvske zemlje dobile vioske ocene u skoro svim kategorijama. Dirketor Dečijeg naučno-istraživačkog centra UNICEF-a, Marta Santos Pais, kaže da kategorije ukazuju na slabe i jake strane svake zemlje i dodaje da bi kvalitet života dece mogao da se se poboljša u svim zemljama.

"Zemlje koje su postigle bolje rezultate imaju manju populaciju i u njima država intenzivno insvestira u domenu socijalnih beneficija i podrške porodici. U tim zemljama se daje veoma visoki prioritet pomoći porodicama, koje pripadaju najugorženijem društvenom sloju, kao i porodicama koje imaju malu decu", ističe ona.

Paisova ukazuje da kombinacija tih socijalnih intervencija odredjuje na kom se mestu rang liste nalazi svaka od zemalja. Ona naglašava da beda i marginlizacija nisu uvek najveći problemi dece koja, kako je utvrdjeno anketama, smatraju da ima važnijih stvari od dobrog materijalnog stanja.

"Ono što čujemo od dece jeste da im je važnije da im se posveti vreme i da uživaju podršku porodice i prijatelja, a da prihod porodice koji im omogućuje stvari kao što su kompjuter i drugo, nije bitan koliko i ljubav, podrška i vreme koje im posvećujete".

Mada se u studiji priznaje da je metodologija manjkava, UNICEF apeluje na zemlje sveta da nalaze studije koriste kao smernice u nastojanjima da se poboljša kvalitet života dece, kako bi ona ostvarila svoj puni potencijal i doprinela dobrobiti društva u kojem žive.

XS
SM
MD
LG