Linkovi

Shefer sutra na Kosovu, Karla del Ponte u Rimu


Generalni sekretar NATO, Jaap de Hop Shefer, putuje sutra na Kosovo, gdje će se u Prištini susresti sa čelnicima kosovskih Albanaca, a planirana je i njegova posjeta Mitrovici. Pred put, Shefer poručuje da se demonstracijama, kao nedavno u Prištini, mogu iskazivati stavovi, ali da nasilje šteti ionako složenom kosovskom procesu. U isto vrijeme, prilikom sastnka u Briselu sa vrhom belgijske diplomatije, šef haških tužitelja, Karla del Ponte, tražila da se ne popusti u zahtjevu od Beograda da, prije nastavka pregovora, uhapsi i prebaci u Hag - Ratka Mladića.

Prvi čovjek Alijanse je sutra na Kosovu, a povod je sasvim jasan - Ahtisarijev plan i sve što slijedi nakon toga, a što će sadržavati ozbiljnu ulogu i odgovornost KFOR trupa i NATO. U najavi posjete je rečeno da će se generalni sekretar Saveza, Jaap de Hop Shefer, susresti sa političkim vrhom kosovskih Albanaca, ali i da će, nakon Prištine, posjetiti i Mitrovicu. U svojevrsnoj poruci pred put on je upozorio da svaki oblik nasilnih demonstracija ugrožava ionako složen proces odredjivanja konačnog kosovskog statusa.

Shefer je na taj način prokomentarisao nedavne demonstracije u Prištini, obrazloživši da dopušta iskazivanje mišljenja, ali ne i nasilja. Za njega nasilne demonstracije, bilo u Prištini bilo u Beogradu, neće pomoći rešavanju procesa. Umjesto toga, Shefer je poručio da je od suštinske važnosti da sve strane veoma ozbiljno shvate Ahtisarijeve prijedloge i najavio kako će u par narednih nedjelja posjetiti i Beograd.

U isto vrijeme, šef haških tužitelja, Karla del Ponte, posjetila je ministra spoljnih poslova Belgije, Karela de Guhta, od kojeg je zatražila podršku za stav da Beograd prije nastavka pregovora mora da uhapsi i prebaci u Hag sve haške bjegunce, prije svih Ratka Mladića. Šef belgijske diplomatije je, suprotno stavu većine svojih kolega, da ne treba popuštati Srbiji zbog njene eventualne kooperatvnosti u rješavanju kososkog problema – pravdao prije svega, zvanični stav belgijskog ministarstva spoljnih poslova, stav koji je danas Karla del Ponte svesrdno podržala. Ona od vlade koja bi uskoro trebalo da bude formirana u Beogradu očekuje konkretnu akciju, a od Evropske unije još jedne konsultacije sa njenim kabinetom, kako bi se utvrdilo da li tamošnje vlasti ispunjavaju očekivano.

Glavna haška tužiteljica sutra putuje u Rim sa istim ciljem - da uvjeri tamošnje rukovodstvo da nastavku pregovora o Stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, moraju da prethode konkretni koraci vlasti u Beogradu.

XS
SM
MD
LG