Linkovi

Crna Gora ide u pravcu stvaranja savremenog zdravstvenog sistema


Crna Gora, uz ekspertsku pomoć Svjetske zdravstvene organizacije ide u pravcu stvaranja savremenog zdravstvenog sistema. To je danas konstatovano u Podgorici, gdje je potpisan Ugovor o saradnji Svjetske zdravstvene organizacije i Vlade Crne Gore, odnosno njenog Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja.

Nakon što je u avgustu prošle godine Crna Gora postala 53. članica SZO, najmlađa država na svijetu krenula je u pravcu stvaranja savremenog zdravstvenog sistema. Ministar zdravlja Miodrag Radunović istakao je da je strateški razvojni put sistema zdravstva u Crnoj Gori reforma primarne zdravstvene zaštite.

''I ne samo primarne zdravstvene zaštite. Znajući da je to ozbiljan sistem, da traži dugo vremena i energije i jačanje unutrašnjih kapaciteta, mi želimo reformisati i sve segmente zdravstvenog sistema-prije svega sekundarnog nivoa i tako napraviti reformisani, integralni zdravstveni sistem", rekao je Radunović i dodao da su ciljevi - poboljšanje kvaliteta života, produžavanje trajanja života i smanjivanje razlika u zdravstvu. On je istakao da Crna Gora želi unaprijediti javno zdravstvo kroz bržu razmjenu informacija, izgraditi kvalitetnu farmaceutsku politiku i omogućiti odgovor na eventualne masovne nesreće.

Pozdravljajući još jednom članstvo Crne Gore u SZO, Mark Dazon, direktor evropskog regiona SZO, naglasio je da je njegova misija i vizija Organizacije da se pruži pomoć Crnoj Gori da popravi stanje zdravlja svoje populacije.

"I ono što mi je posebno zadovoljstvo, jeste što je Crna Gora, kao prioritet u reformi zdravstva, odredila da to bude reforma primarne zdravstvene njege-a to je upravo ono što podržava i za šta se zalaže SZO. Mi smatramo da je primarna zdravstvena njega-zaštita zdravlja koja je najbliža građanima", rekao je Dazon.

"Želimo da pomognemo Crnoj Gori i da napravi dobar model finansiranja zdravstvene zaštite, jer je to ključni elemenat pružanja kvalitetne zdravstvene njege, a tu možemo zajednički ostvariti saradnju sa Svjetskom bankom", naglasio je Dazon. Prvi segment dvogodišnje saradnje biće farmaceutska komponenta, odnosno odabir, finansiranje i izdavanje licenci za ljekove.

XS
SM
MD
LG