Linkovi

Novi bezbednosni plan za Bagdad zvanično stupio na snagu, američka vojska tvrdi da je Sadr u Iranu


Irački premijer Nuri al-Maliki saopštio je da je novi bezbednosni plan za Bagdad zvanično počeo. On je to rekao samo dan pošto je njegov glavni bezbednosni zvaničnik, general-pukovinik Abud Gambar izjavio da će, kao deo operacije, granice Iraka sa Iranaom i Sirijom biti zatvorene na 72 sata.

U međuvremenu, američka vojska i dalje stoji iza svojih tvrdnji da je radiklani šiitski sveštenik Moktada al-Sadr napustio zemlju. Portparol američke vojske u Bagdadu, general-major Vilijam Koldvel rekao je novinarima da sve ukazuje na to da se Sadr nalazi u Iranu. Saradnici radiklanog sveštenika inistiraju da je šiitski lider u Iraku, ali da se iz bezbednosnih razloga manje pojavljuje u javnosti. Oni takođe tvrde da Sadr i njegov blok u parlamentu podržavaju bezbednosnu operaciju, koja se uz pomoć američkih snaga odvija u Bagdadu. Sjedinjene Američke Države smatraju da je Sadrova Mahdi armija najveća pretnja bezbednosti u Iraku i da je kriva za smrt mnogobrojnih civila. Premijer Maliki obećao je da će razoružati miliciju iako se oslanja na Sadra zarad političke podrške.

U međuvremenu, američka vojska je saopštila da je jedan njen pripadnik poginuo sinoć, kada su pobunjenici napali njegovu patrolu severno od prestonice. Američka vojska je potvrdila i da je marinski helikopter, koji se srušio prošle nedelje u provinciji al-Anbar, gde su aktivni sunitski pobunjenici - srušen neprijateljskom vatrom. Ranije, vojska je nagovestila da bi mehanički kvar mogao da bude uzrok nesreće, u kojoj je poginulo svih sedam pripadnika američkog službenog osoblja, koji su se nalazili u helikopteru.

XS
SM
MD
LG